Jump to content

Az okostelefon beépített hackerré teszi az alkalmazottakat

2014. 07. 07. 16:44

A megkérdezettek harmada úgy használja saját készülékét, hogy nem tudja vagy nem érdekli, hogy mik az arra vonatkozó céges előírások – ugyanakkor egyre nagyobb az igény a céges és privát adatok módszeres elkülönítésére.

A Samsung nemrégiben elvégzett People-Inspired Security kutatása szerint az európai munkavállalók egyre gyakrabban intézik privát ügyeiket irodájukból, viszont ezzel párhuzamosan jelentősen megnőtt a munkaidőn kívüli munkával töltött órák száma is. A munkaidő szabadabb beosztását az új technológiák, valamint az azokhoz kapcsolódó új felhasználói készségek teszik lehetővé. A végeredményből pedig nemcsak a munkavállaló, hanem a munkáltató is profitálhat. Ám ezzel a folyamattal párhuzamosan felléptek új veszélyek is.

Összemosódik a munka és a magánélet

A megkérdezett 4500 európai munkavállaló 75 százaléka intézi személyes ügyeit munkaidőben, és körülbelül ugyanennyien munkaidőn kívül végzik el irodai teendőiket. Érdekesség, hogy a munkavállalók közel fele szerint azáltal, hogy megválaszthatják, mikorra essenek a munkaórák, nem csak sokkal több feladat elvégzésére képesek egy adott időn belül, de a személyes teendőket is hatékonyabban tudják elintézni.

A magánéletnek és a munkának ezt a fajta összemosódását egyértelműen a hordozható elektronikus eszközök és az ahhoz kapcsolódó alkalmazások tették lehetővé: egy átlagos munkavállaló okostelefonján például 10 személyes és 8 munkához köthető applikáció található. Így gyakorlatilag a munkahelyi és személyes telefon fogalma is összemosódott. A válaszadók közel fele saját telefonját munkahelyi feladatok elvégzésére is használja, cserébe pedig egy részük személyes ügyeit céges telefonról intézi. Ez is jelzi, hogy az összemosódás nem egyértelmű, és bár egy stresszmentesebb élethez járulhat hozzá, komoly IT biztonsági kérdéseket is felvet.

Egyén ihlette biztonság

A felmérés arra a tényre is rávilágított, miszerint az európai irodisták nagy része egyáltalán nincs tisztában a hordozható készülékek és az IT biztonság közötti összefüggésekkel: a megkérdezettek 29 százaléka használja úgy saját készülékét, hogy nem tudja vagy nem érdekli, hogy mik az arra vonatkozó céges előírások.
A kutatásban résztvevők 55 százaléka nem is tudja, hogy cégének van-e mobilbiztonsági előírása, ha pedig van, és tud róla, akkor vagy nincs tisztában annak tartalmával, vagy szándékosan figyelmen kívül hagyja.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/Itcafe.hu