Jump to content

Felejtsd el az ölben tartott laptopot! Home office egészségesen

2017. 02. 23. 16:29


Amennyiben otthonról végzünk számítógépes munkát, számos tényezőre kell figyelnünk ahhoz, hogy a home office ne menjen az egészségünk rovására – ezt állapították meg a neves szakértők a Futureal-csoport által rendezett kerekasztal-beszélgetés során.

Home office egészségesen

Ha otthoni számítógépes munkavégzésről, home office-ről van szó, a legtöbb embernek az ölben, netán a konyhaasztalon elhelyezett laptop jut eszébe. Dr. Németh Edit szerint ugyanakkor ez nagyon távol van az ideálistól: fontos volna, hogy jó minőségű széken ülve, megfelelő magasságú asztal mellett dolgozzunk úgy, hogy a beállítások ejtett vállú munkavégzést tegyenek lehetővé.

Ergonómiai szempontból a laptop és pláne a tablet nem megfelelő a folyamatos munkavégzéshez: a laptophoz lehetőleg csatlakoztassunk külön monitort (amelynek felső része szemmagasságban legyen), külön billentyűzetet és egeret. A megvilágítás szempontjából szintén fontos, hogy legalább egy külön asztali lámpánk legyen, és amennyiben lehetséges, tudjunk elkülönülni a család többi tagjától. Alakítsunk ki magunknak egy kis dolgozósarkot, esetleg egy könyvespolccal leválasztott kukcót.

Érdemes otthon is alkalmazni azt a skandináv országokban meglévő munkavédelmi szabályt, hogy aki napi 6 óránál többet dolgozik monitor előtt, annak legyen lehetősége állva is munkát végezni. „Vannak már olyan munkaadók, amelyek csak akkor engedik az otthoni munkavégzést, ha a dolgozó igazolni tudja, hogy az otthoni munkakörnyezete ergonómiailag megfelelő” – mondta dr. Németh Edit.

Ügyeljünk arra, hogy otthon is tartsuk be az óránkénti 5-10 perces szünetet. Álljunk fel, nyújtózzunk ki, mozgassuk át a végtagjaink. Szellőztessünk, a friss levegő hozzájárul a jobb koncentrációkészséghez.

Ugyan úgy, mintha irodában lennénk, tartsunk ebédszünetet.

Fontos a napi rutin kialakítása és lényeges, hogy azért mert otthonról dolgozunk, nem kell topisnak lenni. Reggel öltözzünk fel, hozzuk rendbe magunkat, kávézzunk meg, reggelizzünk és csak ezt követően kapcsoljuk be a számítógépet.

Ne feledjük, hogy a hatékony otthoni munkavégzés két legfontosabb eleme az önfegyelem és a jó időmenedzsment. Ha ez megvan, nem lesz gond.

(Forrás: penzugyguru.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)