Jump to content

Változások a kedvezményes hitelekben

2014. 05. 05. 19:01

Változott a kkv-k számára elérhető Növekedési Hitelprogram néhány fontos feltétele. Egyrészt a forgóeszközre felvehető hitel esetében egyről három évre nőtt a maximális futamidő, másrészt pedig a beruházási kölcsön ezentúl kereskedelmi célú ingatlanokra is felvehető.

Május 5-től a korábban érvényes egy évről három évre emelkedett a Növekedési Hitelprogram keretében felvehető forgóeszközhitel maximális futamideje. Ez azért fontos hír a vállalkozásoknak, mert eddig éppen azért nem volt érdemi kereslet ez iránt a hiteltípus iránt, mivel a cégek többsége egy év alatt egyszerűen nem tudta kigazdálkodni a kölcsön összegét. A módosítás akár a korábban megkötött kölcsönszerződésekre is érvényes lehet, ugyanis az adós kérheti bankjától az egyéves futamidő meghosszabbítását abban az esetben, ha „az nem irányul visszaélésszerűen az adós fizetési nehézségei miatt történő átstrukturálás céljára".

A május 5-től hatályos terméktájékoztató szerint még átmenetileg nyújtható legfeljebb 1 éves forgóeszközhitel lakóingatlan vagy üdülő továbbértékesítési célú megvásárlására vagy építésére az ilyen üzleti tevékenységet végző kkv számára abban az esetben, ha a hitelkérelmet benyújtják május 15-ig, és a szerződéskötésre június 15-ig sor kerül.

A legfeljebb 10 éves futamidővel igényelhető beruházási hitelek esetében változás, hogy a kedvezményes kölcsön igényelhető olyan kereskedelmi ingatlanok megvásárlására, majd azt követő átalakítására, melyeket 2014. március 31. előtt felmondtak, vagy nem teljesítő hitelek biztosítékaként szolgálnak/szolgáltak. Az MNB célja ezzel a módosítással az, hogy tovább csökkentse a vállalkozások devizahitel-állományát, és hogy mentesítse a bankokat a rosszul teljesítő hitelektől, illetve a bedőlt hitelek után rajtuk maradt ingatlanoktól.

A hitel továbbra is igénybe vehető legalább 10 százalékot elérő tulajdoni hányad megszerzésére, köztük földvásárlásra is. Szintén van lehetőség az EU-s támogatások előfinanszírozására. A Növekedési Hitelprogramban mezőgazdasági őstermelők, illetve azok a kis- és középvállalkozások vehetnek részt, melyek tulajdonosi szerkezete 2014. február 28. óta legalább 50 százalékban változatlan. A hitel futamidejének első két évében sem emelkedhet 50 százalék fölé az új tulajdonosok részesedése, de a két év lejárta után már nincs ilyen jellegű megkötés.
A nem KKV-nak minősülő, vagy nem magánszemély tulajdonosok részesedése a hitel teljes futamideje alatt legfeljebb 25 százalékot érhet el.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/Vállalkozókhitele.hu