Jump to content

4 tipp a jó bankszámla kiválasztásához

2013. 12. 16. 06:45

Egyik bankszámla olyan mint a másik – legalábbis így tűnik első ránézésre. Ha viszont hajlandóak vagyunk elmerülni egy kicsit a részletekben, azonnal láthatjuk, hogy cégünk havi szinten is tízezreket spórolhat a megfelelő számla kiválasztásával. Íme néhány jó tanács ehhez!

1. Ismerd a céged!
Ahhoz, hogy a legoptimálisabb bankszámla csomagot választhasd, alaposan fel kell mérned a céged pénzkezelési szokásait. Mérlegeld, hogy a pénzügyeket a bankfiókban, papír alapon, vagy pedig elektronikusan érdemes bonyolítanod, illetve csökkentheted-e a költségeidet, ha egyik módszerről áttérsz a másikra. A megfelelő számla kiválasztását befolyásolja az is, hogy jellemző-e a cég működésére a gyakori bankkártya használat, vagy mennyire ingadozó a pénzforgalom, hiszen ezek mind befolyásolják a banki költségeket.

2. Mit vársz a jövőtől?
Azt is végig kell gondolnod, hogy a céged milyen növekedési pályát írhat le a következő években, hiszen ennek megfelelően számottevően átalakulhatnak a vállalkozás bankolási szokásai. Ha jó kilátások kecsegtetnek, érdemes rugalmas számlacsomagot választanod, de ha nem tervezel nagy ugrást, ez valószínűleg csak növelné a banki szolgáltatásaid költségét.

3. Nem csak a költség számít
Bár folyamatosan a költségek csökkentésében gondolkodunk, egy bank, illetve egy számlacsomag kiválasztásában nem csak ez számít. Fontos lehet például a bankfiók elérhetősége, ha gyakran kell odajárnod, de számíthat, hogy az üzleti partnereid melyik banknál vezetik a számlájukat, hiszen így az átutalásokon spórolhatsz. Szintén fontos kiegészítő szolgáltatás lehet a munkavállalói számlacsomagok kínálata, hiszen ez vonzó lehet a dolgozóidnak.

4. A legegyszerűbb módszer az összehasonlítás
Közhelynek tűnhet, de hidd el, a legtöbb esetben nem az: számold ki a számlavezetés éves költségét, és egy táblázatban vesd össze azt más pénzintézetek adataival! Ez a szavak szintjén egyszerűnek tűnik, de a gyakorlatban egyáltalán nem az. A számlák ugyanis számos esetben rejtett költségeket tartalmaznak, amelyekkel nem igazán tudsz számolni. Szerencsére akad olyan internetes oldal, ahol az összehasonlítást időről időre elvégzik helyettünk, így érdemes ezeket is felkeresni - különösen ha még csak most fontolgatod a saját céged elindítását.

Fotó: freedigitalphotos.net