Jump to content

A kke-régióban rejlő lehetőség: a régió növekedésének támogatása

2019. 06. 07. 20:00

Az EBRD 2019. évi szarajevói közgyűlésén és üzleti fórumán az UniCredit megerősítette elkötelezettségét a közép- és kelet-európai régió mint a növekedés fontos motorja iránt.

  • Makrogazdasági kilátások: Közép- és Kelet-Európa teljesítménye várhatóan felülmúlja a feltörekvő piacokét
  • Nagyvállalatok és kkv-k: a növekedési potenciál fennmarad
  • Lakossági banki tevékenység: a humán- és digitális tőke a növekedés hajtóereje
  • Zöld-, szociális és környezettudatos kötvények: erősödő etikai elkötelezettség
  • A kke-régió továbbra fontos növekedési motor az UniCredit számára



MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK: A KKE TELJESÍTMÉNYE várhatóan FELÜLMÚLJA A FELTÖREKVŐ PIACOKÉT

A kke-régió növekedése várhatóan 2019-ben is megőrzi erőteljes ütemét a legtöbb országban.

A külső környezet: 2019-ben és 2020-ban a globális növekedés ciklikus lassulására lehet számítani, amelynek fő oka, hogy az Egyesült Államok jelenlegi, rekord hosszú növekedési periódusát egy technikai recesszió követi majd. A globális kereskedelem lassulása már érezhető, bár idén nyáron rövid fellendülésre lehet számítani a német feldolgozóiparban várt élénkülésnek, az Egyesült Államok és Kína potenciális kereskedelmi megállapodásának, valamint a tartósan laza monetáris kondícióknak köszönhetően, miután a Fed és az Európai Központi Bank alkalmazkodó marad. 2019 vége felé és 2020-ban a növekedés globális lassulásában az Egyesült Államok gazdasági ciklusának vége játszik majd meghatározó szerepet. Az euróövezet gazdasági növekedése 2019‑ben és 2020-ban várhatóan 1,0 százalékra lassul.

Közép- és Kelet-Európa teljesítménye várhatóan felülmúlja a feltörekvő piacokét: A világ többi részéhez hasonlóan a kke-régiót is érinti majd a globális lassulás, bár a régió más feltörekvő piacoknál talán jobb helyzetből nézhet szembe az ellenszéllel, mivel erős belső keresletre és támogató monetáris politikára számíthat, valamint kevésbé függ a rövid lejáratú, nagy volatilitású külső finanszírozástól. A várakozások szerint a gazdasági környezet 2019-ben is kedvező marad. A 2018-as csúcs után az Európai Unióhoz tartozó közép- és kelet-európai országok valószínűleg továbbra is a potenciális szint felett bővülnek majd; Lengyelország, Magyarország, Bulgária, Szlovákia, Szerbia és Szlovénia esetében 3,2 százalék feletti GDP növekedési ütem várható. Oroszország esetében közel 1 százalékos növekedésre lehet számítani, míg Törökország a pénzügyi világválság óta látott első recesszióját szenvedi, noha 2020-ban akár újra növekedési pályára állhat.

NAGYVÁLLALATOK ÉS KKV-K: A NÖVEKEDÉSI POTENCIÁL FENNMARAD

Az UniCredit épít a kke-régió 2019-re várt GDP-növekedésében rejlő lehetőségekre, miközben a régió kihasználhatja a nyitott gazdaság előnyeit, a külföldiműködőtőke-befektetések és az uniós források fontos szerepet játszanak a gazdaságban, illetve a nagyvállalati és kkv-szektor növekedési potenciáljának biztosításában.

A nagyvállalati szektor és az M&A-piac: A közép- és kelet-európai nagyvállalati szektor finanszírozáshoz való hozzáállása továbbra is konzervatív: a vállalatok leggyakrabban a hagyományos banki hitelezést részesítik előnyben. Az adósság, illetve tőkefinanszírozás terén még van lehetőség a növekedésre, bár ez nagyban függ az egyes országok sajátos helyzetétől. Az összeolvadások és felvásárlások terén a régióban az ügyletek értéke az elmúlt öt éven belül 2018-ban volt a legmagasabb, bár még ez is messze elmarad a történelmi rekordoktól. 2018-ban 222 tranzakció zajlott le (2017-ben 254); ezen belül a fogyasztási cikkek piaca volt a legaktívabb 48 ügylettel, majd ezt követte a technológia, média és telekommunikáció (TMT) és a pénzügyi intézmények (FIG) ágazata. Az UniCredit 2018-ban 20 tranzakcióban vett részt a kke-régión belül, és e tekintetben megelőzött minden más befektetési bankot. Ennek köszönhetően az UniCredit immár ötödik éve áll az első helyen az összeolvadási és felvásárlási tranzakciók számát tekintve.

A kke-régióban a nagyvállalatok fejlődése dinamikus és a kkv-k a gazdasági növekedés fő pillérei: Az UniCredit banki termékek és szolgáltatások teljes skáláját nyújtja a nagyvállalatoknak és a kkv-knak, továbbá elkötelezetten dolgozik azon, hogy az ügyfelek igényeinek kiszolgálása és az azokra való felkészülés érdekében továbbfejlessze kínálatát. A közép- és kelet-európai kkv-szektor 3,2 millió vállalkozása összesen 11,4 millió főt foglalkoztat, és 195 millió eurónyi gazdasági hozzáadott értéket termel. A szektor gazdaságát nagymértékben befolyásolják a gyorsan változó környezet által diktált tendenciák, amelyek nyomán olyan új igények alakulnak ki, amelyekre a bankoknak reagálniuk kell (szabályozási hatás, tőkepiacok, digitalizáció). Számos kezdeményezése között figyelemre méltó az a támogatás, amelyet az UniCredit a kkv-szektorban az UniCredit CEE Lounge - a London Stock Exchange Group ELITE kezdeményezésével kialakított exkluzív partnerség - keretében nyújt a vállalkozásoknak ahhoz, hogy jobban megismerjék az elérhető finanszírozási lehetőségeket, és felkészült partnerekként tárgyalhassanak a befektetőkkel, ami jövőbeli növekedésükhöz szükséges lehet. Mostanáig több mint 60 olyan vállalkozás csatlakozott az UniCredit CEE Lounge-hoz, amelyek az UniCredit közép- és kelet-európai hálózata által lefedett 11 országban működnek. Az UniCredit továbbra is elősegíti az uniós finanszírozási lehetőségekhez való hozzáférést, hiszen azok nagy jelentőséggel bírnak a kke-régió számára (2014 és 2017 között hozzávetőlegesen 90 milliárd euró, az uniós költségvetés 18 százaléka).

Andrea Diamanti, az UniCredit közép- és kelet-európai vállalati, befektetési banki és privátbanki divíziójának vezetője elmondta: "A régió legnagyobb hitelezőjeként, valamint ügyfeleink és azon közösségek, amelyekben jelen vagyunk, erős partnereként arra törekszünk, hogy támogassuk fejlődésüket és növekedésüket. Erősségünk a helyi piacok alapos ismeretében, erős nemzetközi hálózatunkban és a folyamatos digitalizációs befektetéseinkben rejlik, melyek célja ügyfeleink változó igényeinek kiszolgálása és előrejelzése."

LAKOSSÁGI BANKI TEVÉKENYSÉG: A HUMÁN- ÉS DIGITÁLIS TŐKE A NÖVEKEDÉS HAJTÓEREJE

A humántőke, a digitális felkészültség és a technológiai haladás teszi a kke-régiót ideális tereppé a digitalizáció, a növekedés és a fejlődés számára.

A kke-bankszektor hatékonysága: Közép- és Kelet-Európa és Nyugat-Európa hasonló, mintegy 150 millió fős piaccal rendelkezik, amelyet a jövedelmeket és nominális GDP-t az átlagos uniós szintre emelő konvergencia jellemez. A lakossági banki tevékenység területén azonban a kke-piacokon még van lehetőség a növekedésre, mivel: 

  • a közép- és kelet-európai bankok alacsonyabb banki költségekkel működnek, ami azt jelenti, hogy hasonló létszámú lakosságot alacsonyabb működési költségek mellett és a munkavállalók, bankfiókok és ATM-ek szempontjából hatékonyabban tudnak kiszolgálni;
  • a penetráció mértéke alacsonyabb a lakossági hitelállomány GDP-hez viszonyított szintjét és a piac méretét tekintve (kb. 9 százalék, illetve kb. 14 százalék);
  • a korábbi kevésbé elterjedt technológiai háttér miatt a digitalizáció gyorsabban halad, aminek köszönhetően a széles sávú lefedettség és az online szolgáltatások penetrációja gyorsabban nő (76,3 százalék).

Ivan Vlaho, az UniCredit CEE Retail vezetője így nyilatkozott: "Az UniCredit a közép- és kelet-európai lakossági banki ügyfelek több mint 15 százalékát szolgálja ki a régió egyik legkiterjedtebb hálózatával és valódi többcsatornás értékesítési szemléletével. Támaszkodunk az adatelemzési technológiák kínálta lehetőségekre, hogy minél jobban megismerjük ügyfeleinket, és minden csatornán a legjobb ügyfélélményt kínáljuk számukra köszönhetően a legjobb gyakorlatok megosztásának, kompetenciaközpontjaink munkájának és folyamataink egyszerűsítésének. Elkötelezettségünk pozitív eredményeket hoz. Ügyfélbázisunk egyre növekszik, és mobilbanki szolgáltatásaink felhasználóinak száma a 2015-ös 13 százalékról mára 40 százalékra emelkedett."

A környezettudatos finanszírozási források - például a zöldkötvények - iránti fokozódó érdeklődés arról tanúskodik, hogy a vállalkozások nagyra becsülik a fenntarthatóság értékeit, és elkötelezetten törekszenek a felelősségteljes működésre.



Piaci fejlődés kiemelkedő mennyiség mellett: A kibocsátott mennyiség gyorsan nő. A zöldkötvények kibocsátása 2018-ban 167 milliárd dolláros csúcsot ért el (5,8 százalékos növekedés az előző évhez képest), annak ellenére, hogy a globális kötvénypiacon a kibocsátott mennyiség alacsonyabb volt. 2019-ben a zöldkötvények kibocsátott mennyiségének további növekedésére számítunk, egészen 170 milliárd dollárig (1,7 százalékos növekedés az előző évhez képest). Európában a kibocsátott mennyiség 2018-ban elérte a 66 milliárd dollárt, ami az összes új kibocsátás 40 százalékának felelt meg. 2019-ben az európai kibocsátók várhatóan 72 milliárd dollárnyi kötvényt értékesítenek majd az elsődleges piacon (az újonnan kibocsátott zöldkötvények 42 százaléka).

Az UniCredit elsőként vezette be a piacon a zöldkötvényeket: Az UniCredit kezdettől fogva aktív szerepet játszott a zöld-, szociális és környezettudatos kötvények piacán, olyannyira, hogy 2007-ben az Európai Beruházási Bank éghajlatvédelmi kötvényének társforgalmazója volt. A bank az azóta eltelt időben komoly szakértelemre tett szert számos, fontos zöldkötvényekkel kapcsolatos megbízás révén. A kke-régióban a SID Banka - Szlovénia fejlesztési bankja - 2018-ban sikeresen árazta be első zöldkötvény-tranzakcióját (75 millió euró), amely a legelső, szlovén kibocsátó által piacra dobott zöldkötvény volt. Az UniCredit volt a jegyzés vezetője és a zöldkötvény strukturáló bankja.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, UniCredit/Fotó: pixabay.com)