Jump to content

A munkaerőpiacot is átformálja a technológiai fejlődés

2018. 09. 20. 20:38

Az újabb és újabb innovációk folyamatosan hatással vannak a munkaerőpiacra. Egyes teendők eltűnnek, emellett viszont újak is keletkeznek. A robotipar új munkalehetőségeket teremt, még olyan szakembereknek is, akik esetleg más iparágakban elvesztették állásukat.

A gépipari fejlesztések – mint a traktorok, kombájnok, fejőgépek megjelenése – következtében csökkent például a mezőgazdasági munka mennyisége, cserébe viszont az iparosítás rengeteg új munkahelyet hozott létre, jellemzően a gyárakban. Jelenleg az együttműködő robotok fellendülő piaca teremt új lehetőségeket azáltal, hogy ösztönzi a robotiparban egyre csak növekvő, szakképzett munka iránti keresletet. 

Ember és gép

A robotok új generációja áthidalja a teljesen manuális összeszerelés és az automatizált gyártósorok közötti szakadékot. Az automata gépek legfontosabb előnyei között szerepel a rugalmas telepítés, az emberek közvetlen közelében történő biztonságos működés, az egyszerű programozás és a gyors megtérülés lehetősége. Ezeket a szerkezeteket olyan feladatokkal lehet megbízni, amelyeket az emberek általában nem szeretnek csinálni, azaz nehéz, ismétlődő vagy az egészségre veszélyes munkák.

Ha egy vállalat együttműködő robotokat (kobot) használ ezeknek a feladatoknak az elvégzésére, akkor úgy válik képessé termelékenységének növelésére, hogy nem kell felvennie új alkalmazottakat. Emellett pedig a meglévő dolgozók jobb, értékesebb és egészségesebb feladatokkal foglalkozhatnak. Esben H. Østergaard, a Universal Robots társalapítója és technológiai igazgatója szerint a kérdésre, hogy helyettesítik-e a robotok az emberi munkaerőt, a válasz, hogy nem ember VAGY gép, hanem ember ÉS gép dolgozik együtt - írja az m2mzona.hu.

Változik a munkaerőpiac

A világ számos országában jelenlévő dán cég azt tapasztalja, hogy a gépek nem elveszik a munkát, hanem egyszerűen megváltoztatják a munkaerőpiacot. Nemrég a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) is kiadott egy tanulmányt, melyben arra a következtetésre jutott, hogy a termelékenység növelésével az automatizáció és a robotok használata új munkahelyeket teremt.

Adataik szerint az amerikai autóipar például több mint 60 ezer ipari robotot telepített 2010 és 2015 között – ugyanebben az időszakban a szektorban dolgozó munkások száma 230 ezer fővel nőtt. A német autóiparban több mint 93 ezerre emelkedett a használatban lévő robotok száma 2015-ben, ami 2010-hez képest 14 ezres növekedést jelent. Ezalatt az öt év alatt a foglalkoztatottság 93 ezer fővel nőtt, összesen 813 ezer főre.

A kulcs az átképzés

A tech ipar szinte minden területére jellemző, hogy a gyártók tartanak a szakképzett munkaerő hiányától, így újabb és újabb lehetőségeket keresnek az emberi erőforrás bevonzására. Egy gyors átképzés után a robottechnológia rengeteg olyan szakember számára teremthet új munkahelyeket, akik korábban az iparág egyéb, halványuló szektoraiban dolgoztak – vélik a vállalat szakértői.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, m2mzona.hu/Fotó: pixabay.com)