Jump to content

Kíméletesen is el lehet bocsátani valakit

2014. 04. 24. 08:11

A vezetői szereppel járó egyik legnehezebb feladat megmondani valakinek, hogy el kell mennie a cégtől. Nagy felelősséggel és bűntudattal járhat elbocsátani valakit: döntenünk kell egy ember sorsáról, karrierjéről, életéről. Ám bizonyos helyzetekben elkerülhetetlen a kirúgás.

Ha kirúgunk valakit, az ráadásul valamennyi alkalmazottra hatással van. Nemcsak azzal, hogy esetleg módosul az eddigi munkamegosztás, de mindenki elgondolkodik azon is, hogy mennyire volt igazságos és indokolt a döntésed, és azon, hogy mennyire van biztonságban a saját állása.

Érdemes azonban az érzelmi síkot amennyire csak lehet háttérbe szorítani, és helyette a logikus érveket hangsúlyozni. Ezzel nemcsak a saját, de az alkalmazottaid helyzetét is megkönnyíted. Ezen cél elérése érdekében a legalapvetőbb feladat, hogy logikus érvekkel megindokold a döntésedet.

Először meg kell győződnöd arról, hogy az alkalmazott kirúgása az egyetlen logikus döntés. Gondold végig, hogy a végleges döntés meghozatala előtt minden tőled telhetőt megtettél-e. Azt vedd számba, történt-e körültekintő, megfontolt és őszinte javítási kísérlet, hogy megelőzzétek az elbocsátást.

Mielőtt meghoznád a végső döntést, többször hívd fel az alkalmazottad figyelmét arra, hogy mi az, amit rosszul végez, így van esélye javítani, és bizonyítani a rátermettségét. Ha megvan benne a javító szándék, hajlandó belátni, hogy hibázott, és képes javítani a munkáján, talán nem is lesz szükség a kirúgásra. Ha pedig többszöri, korrekt figyelmeztetés után is mindent a korábbiak szerint végez, akkor ideje nemcsak négyszemközti beszélgetések során, de mások jelenlétében is beszélni a problémákról, jegyzőkönyvet íratni, és dokumentálni a hibákat. Ha például rendszeresen elkésik a munkából, rögzíteni kell a beérkezése időpontjait. A cél az, hogy az elbocsátás ne érje meglepetésként sem az alkalmazottadat, sem a munkatársakat.
Ha eljött az elbocsátás ideje, érkezz felkészülten! Tudd, hogy meddig kell dolgoznia még az alkalmazottadnak, van-e lehetősége más részlegen, más cégnél elhelyezkednie. Tudd megválaszolni a felmerülő kérdéseket!

Hallgasd végig az alkalmazottadat anélkül, hogy félbeszakítanád. Készülj fel a szélsőséges reakciókra is: egy állás elvesztése igen sokkoló lehet, és számos érzelem előfordulhat a hír hallatán. Hallgasd őt végig tisztelettel, és praktikus tanácsokkal segítsd a továbblépését. Ha pedig nagyon szélsőséges érzelmeket tapasztalnál tőle, ajánld fel, hogy később folytatjátok a megbeszélést.

Ezután beszélj a munkatársakkal is! Magyarázd el nekik, hogy miért volt szükség az elbocsátásra, és hogy ez a lépés mennyiben befolyásolja az ő munkájukat. Így megérthetik a döntésedet. Hallgasd meg türelmesen őket, majd irányítsd a figyelmüket ismét a munkára.

Fotó: FreeDigitalPhotos