Jump to content

Nyilatkozni kell az adókedvezményekről a munkáltatónál

2019. 01. 09. 17:30

Felhívja a Pénzügyminisztérium a gyermeket nevelők és a fiatal házasok figyelmét arra, hogy minél előbb töltsék a nyilatkozatot munkáltatójuknál. Az adókedvezmények összegével ugyanis már a februárban utalandó januári fizetés is több lehet, ennek ellenére mégis több tízezren felejtenek el nyilatkozni róla.

A pénzügyi tárca azt szeretné elérni, hogy az érintettek már januárban nyilatkozzanak az igénybe vehető adókedvezményekről, hiszen a magánszemélyeknek az a legkedvezőbb, ha már januárban nyilatkoznak munkáltatójuknál – tájékoztatta közleményben a hirado.hut- a Pénzügyminisztérium.

Közölték, ha például a szülő a januári bérszámfejtési (nyilatkozat-átadási) határidőt lekési, a munkáltató a nyilatkozatot csak a februárra tudja majd figyelembe venni, és így a családi kedvezmény hatása a januári nettó bérben nem jelentkezik. Az adókedvezmény összege természetesen nem vész el, de az összeg legkorábban jövőre az szja-bevallásban kérhető vissza, amelyhez a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) által készített bevallás sem fogadható el automatikusan, azt ki kell egészíteni.

Családi kedvezmények
 
Az szja-bevallásokban rendszerint 1,1 millió magánszemély veszi igénybe a családi kedvezményt, 2018. januárjában viszont csak 727 ezer magánszemély érvényesítette a kedvezményt, ők adták le időben az adóelőlegről szóló nyilatkozatukat a munkáltatóknak. 

A családi kedvezmény egy gyermek után tízezer forint, a kétgyerekes családoknak gyermekenként húszezer forint, a harmadik gyermektől gyermekenként 33 ezer forint adómegtakarítást jelent. Az első házasokat a kormány a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül havi ötezer  forinttal támogatja. Idén már havi 7450 forintos személyi adókedvezmény jár például a laktóz- vagy gluténérzékenyeknek.

Új szolgáltatás
 
A családi kedvezmény és az első házasok kedvezménye egymástól függetlenül érvényesíthető, így éves szinten a családi kedvezmény mellett az első házasok kedvezménye további hatvanezer forinttal csökkentheti a friss házas szülők adófizetési kötelezettségét. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az adóelőlegből a kedvezmény lehető legegyszerűbb érvényesítésében is segíti a magánszemélyeket. A NAV honlapjáról elérhető alkalmazással néhány kattintással, gyorsan és egyszerűen elkészíthető az adóelőleg nyilatkozat. Az ügyfélbarát adóhivatal legújabb szolgáltatása, az adóelőleg-nyilatkozat alkalmazás az alábbi linken érhető el.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)