Jump to content

Kivezetik az NHP-t, de lesz helyette más

2015. 11. 03. 20:03

Az MNB 2016 januárjában indítja el a Növekedéstámogató Programot, ami a bankok piaci hitelezéshez való visszatérését segíti elő a Növekedési Hitelprogram fokozatos kivezetésével és a pozitív ösztönzést jelentő új Piaci Hitelprogram meghirdetésével.

Az MNB 2016 januárjában indítja el a Növekedéstámogató Programot (NTP), ami a bankok piaci hitelezéshez való visszatérését segíti elő a Növekedési Hitelprogram (NHP) fokozatos kivezetésével és a pozitív ösztönzést jelentő új Piaci Hitelprogram (PHP) meghirdetésével – derült ki a Magyar Nemzeti Bank háttérbeszélgetésén. A jegybank közleménye szerint az MNB célja, hogy a hitelpiac az NHP fokozatos kivezetéséve is zavartalanul működjön, valamint a hitelállomány a jegybankra való kisebb ráutaltság mellett fenntartható módon növekedjen.

A programok hatására az MNB szerint 2016-ban a kkv-hitelállomány 250-400 milliárd forinttal emelkedhet, ami 5-10 százalékos hiteldinamikának felel meg. A Piaci Hitelprogramban résztvevő bankok új hitelezési vállalást tesznek, így lehetővé válik a hitelezésben aktív és passzív bankok körének elhatárolása.
A PHP a jegybanki eszköztár kiegészítése hitelezési aktivitáshoz között kamatcsere-ügylettel, és preferenciális betéti lehetőséggel, ráadásul kisebb felügyeleti tőkekövetelmény is vonatkozik rájuk. A programban résztvevő bankok igénybe vehetik az MNB-ben folyamatban lévő vállalati hitelinformációs rendszert.

Az MNB közölte, hogy elindítják a Növekedési Hitelprogram két pillérből álló kivezető szakaszát is. Ennek keretében 2016 januárjától december végéig hitelszerződést a hazai kkv-k. Az MNB mindkét pillért 300 milliárd forintos keretösszeggel hirdeti meg. Az első pillér az eddigi NHP folytatása, némi korlátozással, a második pedig a devizabevétellel rendelkező vállalkozások hitelezését szolgálja. Ennek keretében az MNB nulla százalékos kamat mellett nyújt forinthitelt a bankoknak, ezt azonban egy piaci árazású devizacsere-ügylet formájában euróra cseréli a devizatartalék terhére. A forrást természetes devizafedezettel rendelkező kkv-k kaphatják meg.

A Növekedési Hitelprogram első és második szakaszában, valamint az NHP+ konstrukcióban együttvéve több mint 28 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás jutott finanszírozáshoz, 1800 milliárd forintot meghaladó összegben. A program következtében a 2008-2013 közötti folyamatos csökkenés után a kkv-hitelállomány 2013 végétől újra növekedni tudott, ami jelentősen, 1-1,5 százalékponttal emelte a gazdasági növekedést az elmúlt két évben.

Ha az NHP-t ki akarjuk vezetni, akkor ezt más eszközökkel kell kompenzálni – mondta Nagy Márton, az MNB alelnöke. Márpedig az alelnök szavai szerint az NHP-t ki kell vezetni, mert az nem maradhat fent örökre. Az új programmal a jegybank a piaci hitelezésre való áttérést szeretné segíteni a hitelezés ütemének növekedésével párhuzamosan.

Sikerescég.hu/VG.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos