Jump to content

800 millió fontot kaszált a Brexiten a maradásért lobbizó üzletember

2016. 07. 04. 19:52

A britek EU-s tagsága mellett aktívan kampányoló David Harding alapja 828 millió fontot keresett azon, hogy a britek végül az EU elhagyása mellett döntöttek - írja az Independent.

A guru alapkezelője, a Winston Capital, 34 milliárd dollárnyi (kb. 9765 milliárd forintnyi) ügyfélvagyont kezel és automata számítógépes algoritmusok segítségével kereskedik. A brit népszavazást követő pénteken a londoni hedge fund 3,1 százalékot emelkedett, amit főleg az euró és a font elleni fogadáson ért el az alap.

Harding szerint "volt egy csipetnyi irónia" abban, hogy a Winston Capital ilyen jól teljesített, hiszen ő maga 3,5 millió fontot (kb. 1,3 milliárd forintot) adományozott az EU-tagság melletti kampányra.

Más befektetési guruk is kerestek a Brexiten; Crispin Odey, az Odey Asset Management igazgatója például a britek kilépése mellett kampányolt és 10 milliárd dollárban fogadott a Brexitre. A Berkeley és a Lloyds részvény-shortjain körülbelül 220 millió fontnyi hozamot ért el, amellyel ledolgozta a szavazás előtti hetekben elszenvedett körülbelül 30 százalékos árfolyamesést.

A Hargreaves Lansdown tanácsadócég feje, Peter Hargreaves is a kilépést támogatta, a cége, amelynek részvényeinek körülbelül egyharmada van az üzletember kezében, körülbelül 24 százalékot veszített a részvényárfolyamából a brit kilépés miatt. Hargreaves azt mondta, hogy ő nem bánt meg semmit, hiába veszített 400 millió fontot a tanácsadócég a piaci értékéből.

(Forrás: portfolio.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)