Jump to content

Magyar tervező a DesignEuropa díj döntősei között

2016. 10. 19. 11:01

A Szőnyi Anna által tervezett IDO pad is bekerült a DesignEuropa díj kis- és feltörekvő vállalatok kategóriájának döntőjébe beválogatott négy munka közé; az eredményhirdetést és a díjátadó ünnepséget november 30-án rendezik Milánóban.

A DesignEuropa díjat az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) szervezi az Olasz Szabadalmi és Védjegyhivatallal partnerségben. A díjjal a formatervezési minták és azok menedzselése terén tanúsított kiválóságot tüntetik ki a lajstromozott közösségi formatervezési minták jogosultjai körében, legyenek azok magánszemélyek, kisvállalkozások vagy nagyvállalatok.

Az első alkalommal átadandó díj döntőjének két kategóriájába a nemzetközi zsűri négy-négy formatervet válogatott be az EU minden részéről, de azon kívülről is. A legendás autó-formatervező, Giorgetto Giugiaro életműdíjat vehet át a milánói díjátadón.

Robin Edman zsűrielnök, a Svéd Ipari Design Alapítvány vezetője közölte: a döntősök és a győztesek kiválasztásakor többféle szempontot mérlegeltek, többek között a termékek piaci hatását, az esztétikumot, a szellemi tulajdon kezelését, a formatervezési minta társadalomra gyakorolt hatását, valamint azt, hogy a formatervezési minta miként járult hozzá a vállalat teljesítményéhez.

A DesignEuropa díj döntőjébe az ipari kategóriában a Pulcina presszókávéfőző (gyártó: Alessi S.p.A., formatervező: Michele De Lucchi), a Raval biciklitároló (gyártó: Escofet 1886 S.A., formatervezők: Gerard Arqué és Martin Caneda), a Thule Urban Glide babakocsi (gyártó: Thule IP AB, formatervezés: házon belül, a Veryday designstúdió támogatásával) és az XDiavel motorkerékpár (gyártó: Ducati Motor Holdings S.p.A., formatervező: Ducati Design Centre) került be.

A kis- és feltörekvő vállalatok kategóriájába az Aria lámpát (gyártó: Slamp, formatervező: Zaha Hadid Design), a Flap hangelnyelő panelt (gyártó: Caimi Brevetti, formatervezők: Alberto és Francesco Meda), az IDO padot (gyártó: Szőnyi Anna) és a Mooove lámpát (gyártók: David Saupe és Aaron Rauh) válogatták be.

A EUIPO közlése szerint az IDO-t Szőnyi Anna köztéri padként tervezte meg, mindössze két alkotóelemből: fából és acélból. Értékelésében a zsűri kiemelte, hogy a termék rendkívül sokféle magatartás- és interakciós formába illeszthető bele. Az IDO olyan termék, amely a lajstromozott közösségi formatervezési minta által biztosított oltalom mellett került a fiatal formatervező rajzasztaláról a piacra - közölte a hivatal.

Szőnyi Anna 2007-ben a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) szerezte meg diplomáját építész és bútortervező szakon. Tanulmányait követően az Egyesült Arab Emirátusokban kezdte építeni szakmai karrierjét. A tehetséges tervező azóta is ott él és dolgozik építészként és design menedzserként.

Az IDO pad tervei az Egyesült Arab Emírségek leginnovatívabb kreatív ipari centrumának pályázatára születtek meg. Az IDO pad egyszerre praktikus, esztétikus és szoborszerű. Letisztult forma, légies szerkezet, lágy ívek – ezek jellemzik a köztérre tervezett bútorinstallációt. A pad igazi különlegessége a struktúrájában rejlik: bárki a saját kényelmére alakíthatja, a bumeráng alakú, tömör tíkfából készült alkotóelemek legyezőként nyílnak és záródnak a használat során, egyetlen mozdulattal átrendezhető saját igény szerint.

(Forrás: sikeresceg.hu; mti.hu; kép: stilblog.hu)