Jump to content

Egy újabb startup sikertörténet

2016. 12. 28. 17:13


Ha azt halljuk, hogy startup, első gondolatunk, hogy az adott vállalkozás IT területen tevékenykedik, pedig egy kézzel fogható terméket előállító vállalkozás is megreformálhatja piacát. Mutatunk egy sikeres példát.

Nem sokat tudunk az evezőgépek piacáról, pedig nagy lehetőség rejlik benne. Még a hatalmas sportpiacon belül is meglehetősen részterületnek számít. Az egyik legfontosabb terület épp az olyan gépeké, amelyek télen, edzőteremben teszik szimulálhatóvá a kajakos, kenus, sárkányhajós mozgást – árulja el a titkot Weimper József, a Kayakfirst alapítója.

A kajak-kenu mozgáshoz szükséges gépek műszakilag sokkal összetettebbek, mint például egy konditeremben található evezőpad. A kajak-kenu sport nem csak olimpiai sportág, hiszen ide tartoznak a tengeri kajakosok, a hobbi és túrakajakosok, kajakpólósok, vadvízi kajakosok, és a világ 5. legnépszerűbb tömegsportja, a sárkányhajózás is. Az USA-ban például a szabadidős kajakosok/kenusok létszáma 3,5 millióról 8 millióra nőtt! Óriási igény van jól működő, kis helyen, akár otthon is elférő kajakos ergométerek iránt, hiszen alternatívát jelentenek az outdoor edzéshez képest – rossz időben is lehet edzeni.

Weimper József szerint az általuk gyártott ergométer amellett, hogy valósághű élményt ad és kedvező árú, kompakt is. A gép a modulrendszerű felépítés miatt kiegészítőkkel más mozgáshoz is használható. Az okostelefonos teljesítménymérés, és az edzésadatok szerveren történő tárolása pedig egyedi megoldás. Vásárolt már tőlük a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, Németországban a szakma egyik legnagyobb neve a Lettmann hajó és lapátgyártó cég karolta fel a terméküket. Értékesítettek gépeket még Kanadába, az USÁ-ba, Görögországba, illetve a forgalmazók jelentkeztek Dániából, Ausztráliából, Kínából, az Egyesült Királyságból, Spanyolországból, Olaszországból, sőt még Üzbegisztánból is.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lett az ötletből termék, az alapító a következőket mondta: "Magam is kajakozom, és a téli edzésim alkalmával rendszeresen használtam ergométereket. Az elmúlt években a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnél dolgoztam gazdasági vonalon, így csak mérsékelten próbáltam hatni egy kicsit abba az irányba, hogy az ergométerek minél népszerűbbek legyenek. Miután elváltunk egymástól a saját vállalkozásomban tettem fel mindent a projektre. Jó benchmark volt az evezős ergométerek sikertörténete. Miután felmértem a piacot, bátran vágtam bele.  Ahhoz, hogy rentábilis legyen a projekt, és meg tudjunk felelni a nemzetközi piacon mindenképp pénzügyi befektetőt kellett bevonni. A forrásbevonás a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Prosperitás tőkealapból valósult meg a JEREMIE II program keretében."

(Forrás: piacesprofit.hu; penzugyguru.hu /Kép forrása: FreeDigitalPhotos)