Jump to content

A Vodafone megvásárolja a UPC Magyarországot

2018. 05. 17. 14:30

Óriásit lép előre a hazai piacon a világ egyik legnagyobb mobilvállalata a UPC bekebelezésével.

A Vodafone Csoport a mai napon bejelentette, hogy széleskörű, mintegy 18,4 milliárd euró cégértékű európai tranzakció keretében megállapodott a Liberty Global magyar, német, cseh és román leányvállalatának, így a UPC Magyarországnak is a készpénz és hitelállomány nélküli megvásárlásáról (a Direct Home üzletág kivételével).

A UPC Magyarország az ország legnagyobb kábelszolgáltatója mely 1,8 millió háztartást ér el (az összes háztartás 43%-át).

A UPC szinte teljes magyar kábelhálózata visszirányos adottsággal rendelkezik, tehát alap és magas felbontású videó, szélessávú internet, valamint vezetékes telefonszolgáltatást nyújt jelenleg mintegy 850.000 egyedi felhasználó számára (a Direct Home szolgáltatás nélkül).

A megállapodás eredményeként a Vodafone Magyarország országos szinten a második olyan szolgáltatóvá válik, mely képes úgynevezett teljeskörű konvergens szolgáltatások nyújtására.

A mobil üzletágban hozzávetőlegesen 25%, a vezetékes szélessávú üzletágban hozzávetőlegesen 24%, a kereskedelmi televíziós üzletágban pedig hozzávetőlegesen 19% körüli piaci részesedése lesz. Ezáltal a lakossági és vállalati ügyfelek egyaránt fejlettebb innovatív szolgáltatást és a tartalmakhoz való jobb hozzáférést kapnak több platformon keresztül, mindemellett kiemelkedő hálózati sebességet és minőséget élvezhetnek majd.

A Vodafone jelenleg is fontos befektető és munkáltató Magyarországon. Összesen mintegy 3200 embert foglalkoztat budapesti irodájában és a szintén Budapesten található nemzetközi szolgáltató központjában, valamint további mintegy 600 kollégát a miskolci ügyfélszolgálatán.

A Vodafone Magyarország elsődlegesen a mobilpiacon aktív, és jelenleg nincs számottevő jelenléte a vezetékes piacon, habár sikeresen pályázott 168 járásból kettő esetében magyar állami támogatásra szélessávú hálózat kiépítésére. A UPC ugyanakkor döntően kábelszolgáltató, mely a Vodafone hálózatán keresztül nyújt virtuális mobilszolgáltatást. Az átfedés minimális, így a felvásárlás nem lesz negatív hatással a versenyre. A Vodafone belépése a konvergens szolgáltatások piacára kifejezetten erősíteni fogja a versenyt azáltal, hogy az országos konvergens szolgáltatók száma kettőre nő, miközben a többi szolgáltató is megtartja erős versenyképességét.

„A UPC Magyarország felvásárlásával olyan konvergens kihívóvá válunk, amely országos szinten képes a konvergens szolgáltatások teljes spektrumát nyújtani, beleértve a mobil, a vezetékes szélessávú és televíziós szolgáltatásokat. A lakossági és vállalati ügyfelek egyaránt élvezhetik majd az élénkülő verseny előnyeit az innovatív szolgáltatások és a hálózatfejlesztés területén is” – mondta Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója. „Stratégiánk egyértelműen az, hogy az egész országban elérhetővé tegyük konvergens szolgáltatásainkat, lehetővé téve, hogy a lakossági és vállalati előfizetők Magyarország egész területén kiegyensúlyozottan magas minőségű szolgáltatást élvezhessenek” – tette hozzá.

 

(Forrás: sikeresceg.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)