Jump to content

Energetikában és építőiparban nő a cégek száma

2018. 08. 08. 12:23

Alapvetően gyorsan cserélődnek a cégek Magyarországon, de az irányban nagyok a különbségek ágazatonként. Az idei második negyedévében is nagy volumenben zajlottak a cégalapítások és cégtörlések a cégvilágban.

Mint ahogy az elmúlt években folyamatosan, 2018 második negyedévében is nagy volumenben zajlottak a cégalapítások és cégtörlések a cégvilágban. Ez viszont nem jelenti azt, hogy céginformációs szempontból homogénnek lehet tekinteni a hazai piacot. Az elmúlt évek egyik slágerszektora, az energetika, továbbra is kiemelkedőnek számít cégalapítási szempontból. Nyilvánvalóan a környezetvédelem és a technológiai fejlődés komoly hatással van az ágazatra. Azonban pont a magas tőke és technológiai igény miatt az ágazati szereplők jelentős része nagyvállalatnak számít hazai viszonylatban, mégis az látszik, hogy a kisebb vállalkozások is elszaporodóban vannak a területen – tájékoztatott az Opten Informatikai Kft.

Közölték, a szektorban a viszonylag alacsony cégszám gyors növekedést mutat. A cégszámnövekedést nemcsak a technológiai fejlődés indukálja, hanem a szektor szabályozására is visszavezethető. Az elmúlt évek azt mutatták, hogy az ágazatban – elsősorban napenergiával kapcsolatban – csoportos cégalapítás zajlik. Egy-egy piacra lépő új tulajdonos sokszor akár 8-10 céget is létrehoz egy időben, ugyanis a kistermelőkre más feltételek vonatkoznak az energiapiacon.

Az energetika vezet

Az energetikára így összességében rendkívül magas cégalapítási index és magas cégfluktuáció jellemző. Mivel a fluktuációt jelentős részben a cégalapítások generálják, így a magas fluktuációs index ez esetben inkább semleges, mint negatív esemény.

Az energetikával ellentétben, az építőipar cégszámban is az egyik legmeghatározóbb ágazat, viszont az energetikához hasonlóan rendkívül magas a cégalapítási arány. A nagy ágazatméret miatt ez abszolút értékben is magas cégalapítási értéket jelent. A magas cégalapítási kedv elsősorban az ágazat felfutásának köszönhető, ugyanakkor a szektorban a cégtörlési számok is rendkívül magasak. Az építőipar számos problémával terhelt, ugyanakkor az energetika mellett ez az egyetlen ágazat, amely növekvő cégszámot tud felmutatni 2018 második negyedévének adatai alapján.

A vendéglátás az építőiparhoz hasonlóan nagy méretű ágazat, szintén magas cégalapítási és cégtörlési számokkal. Ugyanakkor ebben a szektorban a cégtörlések dominálnak, és az összességében 18 százalékos fluktuáció igen sok bizonytalanságot visz az szektorba. Az adminisztratív és a szolgáltatást támogató tevékenységek közé tartoznak többek között a kölcsönző, a munkaerő-közvetítő, az épületkarbantartó és az egyéb szervező/támogató cégek.

Az ágazat igen széleskörű tevékenységlistát ölel át, de összességében cégszám szerint a nagyobb ágazatok közé sorolható. Idén április és júniusa között nem volt az ágazat népszerű a vállalkozók között, legalábbis abszolút értékben, és arányaiban is magas cégtörlési számokat produkált a szektor. A magas cégtörlési számok mellett a cégalapítási arány csak átlagos volt, igaz abszolút értékben még így is magas értéket hozott. Ezzel együtt az ágazat a gyengébben teljesítők közé sorolható.

Itt magas a törlésszám

A kereskedelem a legnagyobb cégszámmal bíró hazai szektor, több mint százezer céggel. Ehhez aránylag magas cégtörlési és közepes cégalapítási arány társul. A tényezők együttes hatásának eredményeképpen három hónap alatt csaknem ezerrel csökkent a cégek száma a szektorban, ami messze meghaladja a többi szektor cégszám csökkenési értékét.

Az ágazatok közül még a pénzügyi szektort és a víz-, szennyvíz- és hulladékgazdálkodást érdemes kiemelni, mind a két ágazat arányiban magas cégtörlési arányt produkált a vizsgált időszakban.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)