Jump to content

Okosszélvédőn dolgozik egy magyar konzorcium

2018. 09. 12. 12:15

A közel másfél milliárd forint összköltségű projektet a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatja.

A Salgglas Zrt., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a TravelSoft Online Kft. 978 millió forint uniós támogatást nyert a GINOP “K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című pályázatán az egymilliárd 417 millió forintos fejlesztéshez.

A közös fejlesztés célja a jelenleg ismert visszajelző és szórakoztató jármű kijelzők megjelenítési képességénél fejlettebb technológiájú megoldás kidolgozása, hogy biztonságosabbá, egyben produktívabbá váljon a vezetés és az utazás.

A folyamat során kifejlesztik az új rendszerhez kapcsolódó gyártástechnológiákat és tesztfolyamatokat is.

A Salgglas Zrt. több mint 120 éves üveggyártási tapasztalatot és hagyományt ápolva működik Salgótarjánban. A nyilvános cégadatok szerint az 578 embert alkalmazó vállalat értékesítésének nettó árbevétele 2016-ban 12,2, 2017-ben 10,6 milliárd forint volt. A 2016-os üzleti évet 257 millió forintos adózott eredménnyel, míg a tavalyi évet 611 millió forint veszteséggel zárták.

A zrt. éves szinten négymillió üveget gyárt Salgótarjánban, a Salgglas márkanév egyebek közt az Audi, a BMW, vagy a Mercedes márkák autóiban jelenik meg. A Salgglas európai piacvezető az úgynevezett “üveg az üvegben” speciális termékkel, másik kifejlesztett termékük az egy milliméternél vékonyabb edzett üveg, amely a BMW számára készül.

A műszaki és természettudományi területen az ország meghatározó oktató-kutató intézményének számító BME az összekapcsolt járművek terén is szerzett már komoly tapasztalatokat a VehicleICT Platform készítése közben, ami azért fontos, mert az okosszélvédő funkciói között is lesz ehhez kapcsolódó fejlesztés.

Az informatikai TravelSoft Online Kft. megoldásait több mint ötezer terminálon használják az idegenforgalomban, hardver fejlesztéseiknek köszönhetően jelen vannak az uszoda, gyógyfürdő, szállodai üzletágban. A kft. elsőként fejlesztett Közép-Európában komplex utazási megoldást mobilszolgáltatóknak, vállalati útvonaltervező, útvonaloptimalizáló, nyomkövető megoldásukat több, mint ötszáz eszközön használják.

A konzorcium tagjai 2020. december végéig dolgoznak a fejlesztésen a Széchenyi 2020 program keretében.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)