Jump to content

Az új iPhone-ok nem mentek az égbe, csak az áruk szállt fel

2018. 09. 13. 16:05

Fontos, hogy mit akarnak a vevők? A tech cégek üzleti zsenialitása gyakran éppen abban rejlik, hogy ők mondják meg, hogy mi mit szeretnénk.

Magyar idő szerint tegnap este-éjszaka kiderült, hogy mire számíthatnak az utóbbi hetekben szétpletykált iPhone rajongói. Nem éppen azt, amire gondoltak.

Amit a vevők akarnak

Pár napja gyorsfelmérésben megkérdezték a felhasználókat, hogy mit várnak az Apple új készülékétől. Kiderült, hogy 75 százalékuk számára a legfontosabb a hosszabb akkumulátor-élettartam lenne.

Infographic: What Consumers Want From Apple's New iPhones  | Statista

A vevők nem varázslatokat várnának (persze azok is jól jönnek, de alig tűnnek fel a fontossági listán), hanem ésszerű, a használatot kényelmesebbé tevő megoldásokat.

A további igénysorrend: törhetetlen kijelző (65%), bővíthető memória (44%), kérik vissza a jack dugós aljzatot (37%), Lightning helyett USB-C-t (29%), jobb arcfelismerőt (19%), gyorsabb alkalmazásfrissítéseket (18%). És minden tízedik válaszadó azt mondta, hogy tüntessék el a képernyő tetejébe szúrt rémes notch-ot (10%), ami pedig az iPhone X-es egyik sokat szidott, de minden gyártó által másolt jellegzetessége volt.

Ebből a listából szinte semmi nem valósult meg.

Az Apple bemutatóján – kihámozva sok marketing fedőszöveg alól – a tavalyi készülékek ráncfelvarrott változatait jelentették be. Tim Cook afféle konferansziéként vezette fel a készülékeket.

Apple Watch Series 4

Az Apple szép okosórájának negyedik változata dinamikus óralapokat kapott, tűz, víz és pára effektusokkal, valamint rezgő visszajelzést, hangszórója sokkal hangosabb lett.

A karcsúsítási divatnak megfelelően a kijelzője nőtt, miközben a készülékház mérete nem változott. Sajnos nem lett nagyobb teljesítményű az akkumulátora, a Steve Jobs Theater színpadán azt ismételgették, hogy „egész napos üzemidőt tud”, ami nem éppen biztatóan hangzik.

Hasznos újdonság, hogy képes felismerni, ha valaki elesik, s ha egy percig nem reagál az illető, akkor hívja a mentőket. Felismeri az óra a szívritmuszavart, s az aktuális adatokat élőben el lehet küldeni az orvosnak.

A nagy, a még nagyobb, meg az olcsó

Az új mobilok az iPhone Xs, az iPhone Xs Max és az olcsó iPhone Xr. Magyarosan az elődöt is „iksz”-nek szoktuk ejteni, holott valójában 10-es. (Tehát a neve például nem „iksz es”, hanem „ten esz”.)

Az Xs 5,8, az Xs Max pedig 6,5 hüvelykes kijelzőt kapott: az Apple hódol az (elsősorban a keleti) felhasználók méretmániájának. Piaci visszajelzések szerint ugyanis nekik nem felelt meg az iPhone hagyományosan kézben tartható formája.

Hardveresen a legfontosabb újítás az A12 Bionic processzor. A 7nm chip mellett hatmagos CPU, négymagos GPU dolgozik. Azt ígérik, hogy gyorsabb lesz a FaceID – az új algoritmusoknak köszönhetően.

Kevés vevőt fog meghatni, hogy nyolcmagos neurális motorral is rendelkezik a készülék, amit gépi tanulásra használ az Apple. Gyaníthatóan a kiterjesztett valóság megoldások is elég szűk réteget fognak megszólítani, pedig elsőre látványos, hogy jelen időben egyszerre hárman is tudnak digitálisan lövöldözni egy virtuális tárgyra.

Sokakat érdekel viszont, hogy milyen lesz a kamera: a normál és telelencsék nem változtak, s mivel ugyanazon rekeszértékekkel bírnak, csak szoftveres javításokra lehet számítani. Jön például az okos HDR funkció, ami azt hivatott támogatni, hogy akkor is részletes kép készülhessen, ha a tárgya mozog.

Óriási újdonságként vezették fel, hogy utólag állítható a háttér és a kép fő tárgya közötti fókusz – vagyis a mélységélesség. Ezt már két éve ismerjük több androidos készülékből is.

Az akkumulátorról mondhatni szokás szerint semmilyen konkrét adatot nem sikerült megtudni, csak annyit, hogy az elődöknél tovább bírja majd. Továbbra sem kapnak az iPhone-ok gyorstöltést.

Most már lesz, ami nincs

Volt pár másodperc, amikor a bemutató nézői azt hihették, két SIM-kártyával használhatják majd az újdonságot, mert megjelent a vetített felirat, hogy Duál SIM és eSIM.

Ezt valójában úgy kell érteni, hogy lesz egy fizikai SIM és egy eSIM kártyahely. Igazi, fizikailag két SIM-es iPhone kizárólag Kínában lesz kapható – még egy főhajtás a Keletnek – mindenhol másutt a világban csak eSIM lesz a második kártya. Ez is több az eddiginél, bár hazánkban egyelőre nincs bele eSIM. Remélhetően idővel lesz.

Ami az olcsó változatot illeti

Az iPhone Xr igen sok színben lesz elérhető, egyetlen kamerája kiáll a hátlap síkjából, viszont sajnos van notch a kijelző tetején. 6,1 hüvelykes kijelzője hagyományos LCD, de több kompromisszumot azért nem kell kötni majd vele.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)