Jump to content

Két magyar startup is esélyes a fődíjra

2018. 09. 28. 10:00

Hat innovatív startupot – köztük két magyart – juttatott tovább a kockázati tőkebefeketetőkből és szakértőkből álló nemzetközi zsűri az EIT Health InnoStars Awards hatvanezer euró összdíjazású startup verseny Coimbrában, Portugáliában tartott bootcampjén.

Két magyar, valamint egy olasz, egy litván, és két lengyel csapat közül kerül majd ki az EIT Health InnoStars Awards végső győztese, aki a november 16-án megrendezendő budapesti döntőn 25 ezer eurót nyerhet termék validálásra. A második helyzett húszezer eurót, a harmadik helyezett pedig 15 ezer eurót nyer. A csapatok két egymást követő bootcampen különböző üzleti terv fejlesztő és prezentációs tréningeken vehettek részt a coimbrai Istituto Pedro Nunes (IPN) inkubátorában, mely a legjobb tudományos inkubátor (Best Science Based Incubator) kitüntető címet kapta 2010-ben és az EIT Health egyik partnere. A versenyt olyan kis-és középvállalkozóknak (kkv), spin-off és startup vállalkozásoknak írták ki, melyek már rendelkeznek prototípussal.

A döntősök nagy része közép-európai

„A szabályozási környezet figyelembevétele rendkívül fontos. Néha hajlamosak vagyunk csak a technikai részletekre, a fejlesztésre, a hatékonyságra és a fejlődésre fókuszálni, de mostantól több figyelmet fordítunk, és nagy hangsúlyt fektetünk az előírásokra és a tanúsítványokra”– mondta Havlik Károly.

Alapító társa és testvére, Havlik Marcell hozzátette: nagyon kitartónak kell lenni a megfelelő befektető megtalálásában. A befektető nagyon sokat számít, ha nem tudunk együtt álmodni, vagy ha elveszítjük a bizalmat, abból óriási problémák adódhatnak. A kommunikáció szintén kulcsfontosságú, csakúgy, mint a jó ügyvédek. Ők ketten együtt fejlesztették harmadik testvérükkel, Tamással együtt a DiabTrend cukorbetegek számára készült okos naplózó alkalmazását, amely az adatok folyamatos elemzésével felügyeli a vércukorszintet és figyelmeztet annak veszélyes változásaira. 

A másik magyar csapat a HepC, mely Bakács Tibor tudományos igazgató vezetésével olyan biológiai terápiás módszert dolgozott ki, amely stimulálja a szervezet immunrendszerét, megszünteti a patogén vírusok replikációját, majd az egészségre ártalmas agyag biztonságosan távozik a beteg testéből. „A legfontosabb, amit az EIT Health-szel közös munkában tanultunk, azok a tényezők, melyek a hallgatókat befolyásolják és rendkívül hasznosnak találtuk, azt is, hogy más startupokkal is meg tudtuk beszélni az orvosi eljárásokat és az orvostechnikai eszközök klinikai értékelését” – mondta el Tomas Mikosz, a lengyel FindAir társalapítója.

A FindAir egy egyedülálló, intelligens inhaláló rendszert fejlesztett ki, mely a használat során minden értékes adatot nyomon követ. Segíthet az asztmás rohamok megelőzésében, csökkentheti a szükséges gyógyszer dózisokat, és megtaníthatja a betegeket, arra, hogy mi okozza a rosszulléteket, így a felhasználók magasabb életminőséget élvezhetnek. A Findair alkalmazással szinkronizálva a betegek személyre szabott információhoz jutnak az asztmás rohamok elkerülése érdekében, vagy rosszabb esetben fel tudnak készülni a rohamra. A másik lengyel csapat pedig a Genomtech, akik egy innovatív, mobil gén diagnosztikai eszközzel szálltak be a versenybe. 

A tehetségek és az újítások a perifériákról jönnek

A fenti négy közép-európai startupon kívül egy olasz és egy litván vállalkozás is bejutott a legjobb hat közé. A litvániai Oxipit egy deep learning alapú rendszert tervezett meg, ahol a kórház adatbázisát felhasználva a radiológiai szempontból leginkább hasonló digitális röntgen képek összehasonlításával a korábbi felvételek tanulságait felhasználva segíti a diagnózist.

Az olasz Holey pedig egy automatikus 3D szkennert fejlesztett, mely 30 másodperc alatt készít teljes képet a beteg alakjáról, majd egy 3D szoftver virtuális modellt készít, melyen az orvosok be tudják állítani a paramétereket és egy 3D nyomtatóval testreszabott merevítőket nyomtathatnak ki.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)