Jump to content

A Sotheby's nem árverez el többé orrszarvútülökből készült műtárgyakat

2018. 11. 26. 15:31

Az árverésen három orrszarvútülökből készült műtárgyat kínáltak volna eladásra. Az aukciósház ázsiai igazgatója közleményben bejelentette, elítélik a veszélyeztetett vadállatok kereskedelmét és törvénytelen megölésüket, és támogatják a nemzetközi közösség állatvédelmi erőfeszítéseit

A Sotheby’s napokkal azután tette bejelentését, hogy a konkurens Bonhams aukciósház nemzetközi környezetvédelmi csoportok nyomására lemondta huszonnégy orrszarvútülökből készült szobor hongkongi árverését. A műtárgyak értékét több mint 3,8 millió dollárra becsülték.

Harminchét vadvédelmi szervezet követelte a Bonhamstól az árverés és a jövőbeli hasonló aukciók lemondását. Az interneten közzétett felhívást több mint tízezer ember írta alá. A Christie’s aukciósház már korábban közölte, hogy felhagy az orrszarvútülökből készült műtárgyak eladásával.

Az orrszarvúagyar iránt nagy a kereslet Ázsiában, kilogrammonként akár 60 ezer dollárt is fizethet érte a vásárló. A Dél-Afrikai Köztársaságban, ahol a világ rinocéroszpopulációjának mintegy 80 százaléka él, tavaly rendezték az első internetes orrszarvútülök árverést azután, hogy az országban feloldották a belföldi kereskedelmet. Az aukció nagyon kevés vásárlót vonzott.

A dél-afrikai orrszarvú-populációt nagyban veszélyezteti a orvvadászat. Az elmúlt tíz évben több mint hétezer állatot öltek meg tülkök miatt.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)