Jump to content

Nagy a verseny az önvezető kamionok piacán

2019. 09. 20. 14:00

A szállítmányozási iparág amerikai piaca a Morgan Stanley becslése szerint nagyjából 900 milliárd dollár. A hatalmas piacból a jövőben is minél több vállalat szeretne kihasítani magának egy nagyobb szeletet.

Daimler

A többi közt a Mercedes-Benz márkát tulajdonló Daimler – az összes, autonóm kamionnal foglalkozó cég közül – talán a legrégebben van a piacon. Első önvezető járművüket még 2014-ben mutatták be, és terveik szerint 10 éven belül válhat valóra a széles körű felhasználás. A Mercedes-Benz Future Truck 2025 kamion a Highway Pilot rendszert használva képes az autópályán való önálló közlekedésre.

Eddig a vállalat főként a platooning technikára koncentrálva végezte a teszteléseket. Ennek lényege, hogy a járművek konvojban, közvetlenül egymás mögött haladnak, így csökkentve a légellenállást és az üzemanyag-fogyasztást, ez utóbbit állítólag mintegy tizedével. A platooning során csak az első kamionban ül sofőr, a többi jármű pedig vezeték nélküli kapcsolatban áll vele. A tesztek során természetesen biztonsági okokból mindegyik sofőrfülkében tartózkodik egy-egy vezető, aki az autópályáról való lehajtásnál átveszi a kormánykereket.

Az idei CES expón jelentette be a Daimler Trucks, hogy a következő évek során több mint 570 millió dollárt terveznek az autonóm fejlesztésébe fektetni. Szakembereik szerint a technológia növeli a biztonságot és a logisztikai teljesítményt, valamint hozzájárul a közlekedés fenntarthatóvá tételéhez.

A Daimler – több más autógyárhoz hasonlóan – teljesen kihagyná a hármas szintű autonómiát. Ezen a szinten a járműben folyamatosan jelen kell lennie egy biztonsági sofőrnek, aki állandóan figyel, és amennyiben szükséges, átveszi a rendszertől az irányítást.

Einride

A svéd vállalat még május közepén indította el a teljesen sofőr nélküli, közutakon működő kamionflottáját. Az Einride saját építésű elektromos járművein egyáltalán nincs sem vezetőfülke, sem hagyományos irányítóegység. Ellenőrzésüket a kilométerekkel arrébb tartózkodó operátor végzi, aki egyszerre legfeljebb tíz kamiont tud felügyelni és irányítani. A csapat jelenleg a német DB Schenker logisztikai cégnek dolgozik.

Számításaik szerint a vezetőfülke elhagyása nagyjából 60 százalékkal csökkenti a működtetés költségeit a hagyományos, ember vezette dízel kamionokhoz képest. A megpakolva 26 tonnás, négyes szintű autonómiára képes T-Pod egyelőre csak rövid utakon közlekedik, ráadásul nem is túl gyorsan, hiszen jelenlegi végsebessége 5 kilométer óránként.

A stockholmi központú, 2016-ben alapított cégbe a befektetők az év első feléig 9,1 millió dollárt invesztáltak.

Tesla

A nagyratörő terveiről ismert vállalat 2017 novemberében mutatta be első kamionját. Az elektromos járművek leszállítását a korábbi tervek szerint idén kezdték volna meg, de ez elképzelhető, hogy 2020 végére csúszik majd.

A személyautóikhoz hasonlóan az Autopilot itt is félautonóm rendszerként szolgál. Ez azt jelenti, hogy a jól látható útburkolati jelekkel ellátott autópályákon a számítógép kezeli a jármű gázpedálját, a fékeket és a kormánykereket. A vezetőülésben viszont mindig kell, hogy legyen egy sofőr, akinek egyik keze állandóan a kormányon van és folyamatosan figyel.

A cégvezér korábban arról is beszélt, hogy a rendszer kamionos funkciókat is kap, és meg tudja például akadályozni a több részből álló járművek pótkocsijainak egymásba hajlását (jackknifing). A Tesla esetében is az a cél, hogy platooning rendszerben működjön, vagyis a konvoj járművei önvezető üzemmódban kövessék az elsőt, amelyben a sofőr ül - írja az m2mzona.hu.

 

(Forrás: sikeresceg.co.hu, m2mzona.hu/Fotó: pixabay.com)