Jump to content

Új szivattyúkat szereltek fel a Nemzetközi Űrállomáson

2019. 12. 03. 10:50

Új szivattyúkat szereltek fel hétfőn a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső részén működő kozmikus sugárzásmérő berendezéshez az ISS asztronautái. Az olasz Luca Parmanitónak és az amerikai Andrew Morgannak ez volt a harmadik űrsétája az utóbbi három hétben.

Az űrhajósoknak négy új szivattyút kellett felszerelniük az alfa-mágneses spektrométerhez, amely saját hűtés nélkül működésképtelen. A kétmilliárd dolláros berendezés nyolc éve kutat antianyag és sötét anyag után az ISS fedélzetén.

Az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA a mostani űrsétasorozatot – amely a legbonyolultabb a Hubble űrteleszkóp küldetései óta – egy bypass szívműtéthez hasonlítja. A spektrométer kézi javítását nem tervezeték előre, és az eredeti tervek szerint hároméves működéssel számoltak. A régi szivattyúk lecserélésével az űreszköz időtartama várhatóan újabb öt–tíz évvel meghosszabbodik.

A nagy tét miatt az irányító központ nagy gondosságra intette az űrhajósokat. Parmitano két kézzel ragadta meg a 159 kilogramm tömegű, 107 centiméter magas és 82 centiméter széles ládát, amelyben a szivattyúk voltak, úgy haladt a spektrométer felé.

Az alfa-mágneses spektrométert az Endeavour űrsikló szállította az utolsó útján 2011-ben a Nemzetközi Űrállomásra.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)