Jump to content

A feldolgozóipar és a kereskedelem a két húzóágazat Nógrád megyében

2019. 12. 12. 20:00

A feldolgozóipar és a kereskedelem a két húzóágazat Nógrád megyében, dominanciájuk a teljesítménymutatók mellett a jövedelmezőségben és a foglalkoztatásban is megmutatkozik - derül ki a TOP 50 című, a megye múlt évi gazdasági folyamatait elemző kiadványból.

A TOP 50 a megyei kereskedelmi és iparkamara, a NAV megyei adó- és vámigazgatósága, valamint a Nógrád Megyei Hírlap közös munkája, a kiadványt 14. alkalommal jelentették meg.

Nógrád megyében 2018-ban 2100 munkáltató társaság együttesen 16 216 embert alkalmazott. A munkavállalók 43,7 százaléka a feldolgozóiparban dolgozott, bár a megelező évhez képest 3,2 százalékos visszaesés történt. Az ágazaton belül kiemelik a gépipart, az ide sorolt 39 vállalkozás 3178 embernek adott munkát, ami a megyei foglalkoztatotti létszám 19,6 százaléka.

A második legnagyobb nógrádi foglalkoztató a kereskedelem volt tavaly, de itt is csökkent az alkalmazottak száma, 1,5 százalékkal. A megyében minden nyolcadik munkavállaló a kereskedelemben dolgozott.

Az egy dolgozóra jutó átlagbér a feldolgozóiparban volt a legmagasabb, évi 3 millió 321 ezer forint. Ez a megyei átlagnál negyedével volt magasabb, viszont közel 200 ezer forinttal maradt el a nemzetgazdasági átlagtól. Ugyanakkor a vegyiparban és a fémfeldolgozás területén a nemzetgazdasági átlagnál is magasabbak voltak az éves átlagos bérek, 4,307 millió, illetve 3,674 millió forintot értek el.

Nógrádban a legkevesebbet az információ, kommunikáció ágazatba sorolt gazdálkodók dolgozói keresték, átlagbérük a megyei érték felét sem érte el.

A megye ötven legjelentősebb vállalkozását tekintve 2018-ban a gazdasági teljesítmények dinamikái lassultak: nettó árbevételük stagnált, az export 2,9 százalékkal visszaesett, és a hozzáadott érték 3,6 százalékkal bővült ugyan, de a megyei átlagtól 3,7 százalékponttal így is elmaradt.

A TOP 50 vállalathoz kapcsolódott a nettó árbevétel több mint hattizede, az export 93,8 százaléka, a hozzáadott érték 56,8 százaléka. A megye értékesítésének kevesebb mint a fele irányult külföldre, viszont a kiemelt vállalkozások árbevételének 71 százaléka származott exportból. Forgalmukat mégis a belföldi értékesítés serkentette, ami 6,4 milliárd forinttal, 71,6 milliárdra emelkedett 2017-hez képest.

A megyei munkavállalók 42,6 százalékának a TOP 50 vállalkozásai adtak munkalehetőséget. A kiemelt cégek közül 34 a feldolgozóiparban, hat a kereskedelemben tevékenykedett. Összesített nettó árbevételük 227,1 milliárd forint volt (a megyei érték 57,3 százaléka), 166 milliárd forint kivitelt realizáltak (a megyei érték 89 százalékát), és 42,4 milliárdos hozzáadott értéket termeltek, a megyei átlag csaknem felét.

A területi sajátosságokat nézve 23 cég székhelye Balassagyarmat és Salgótarján vonzáskörzetében található, a fennmaradó 27-ből kilenc Rétság, hét-hét Bátonyterenye és Pásztó, négy pedig Szécsény környékén működött.

A TOP 50 adatai szerint minden kategóriában a balassagyarmati Mahle Compressors Hungary Kft. volt a legeredményesebb cég: a 44,1 milliárd forint nettó árbevétel, a 6,3 milliárd forintos hozzáadott érték és a 792 átlagos állományi létszám alapján is. A vállalat harmadik éve vezeti a Nógrád megyei toplistákat valamennyi szempont szerint.
A hozzáadott értéket nézve második volt a rétsági Hi-Lex Hungary Kábelrendszer Gyártó Kft., harmadik a salgótarjáni Salgglas Üvegipari Zrt.

A nettó árbevétel alapján dobogós volt a salgótarjáni Mitsuba Automotive Systems of Europe Kft. és a Hi-Lex Kft. A Mahle után a Hi-Lex Kft. és a Salgglas foglalkoztatta a legtöbb dolgozót.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)