Jump to content

Vírusölő maszkot fejlesztett ki egy francia vállalkozás

2021. 01. 27. 19:29

A koronavírus ellen is hatékony vírusölő egészségügyi maszkot fejlesztett ki egy francia cég, amely néhány hónapon belül piacra kerülhet - jelentette szerdán a France2 köztévé.

Az FFP2 típusú egészségügyi védőmaszk legjelentősebb francia gyártója, az elsősorban a hadsereg és a nukleáris ágazat védőfelszereléseit gyártó Paul Boyé Technologies a nozokomiális fertőzések és a vegyi fegyverek elleni küzdelem innovációjának köszönheti a találmányt.

A délnyugati-franciaországi Toulouse közelében, Labarthe-sur-Leze településen található üzemben egy évvel ezelőtt már hónapok óta állt a termelés, miután a francia állam 2020 márciusa előtt nem újította meg a hazai maszkkészletet. A vállalat ekkor döntött úgy, hogy mintegy száz kutató közreműködésével egy vírusölő maszk kifejlesztésébe fog.

A Biox nevet viselő maszk teljesen úgy néz ki, mint egy FFP2 típusú egészségügyi védőmaszk. A különbség annyi, hogy nem egyszerűen megakadályozza a vírustartalmú cseppek átjutását, hanem egy olyan biocid anyagot is tartalmaz, amely négy órán belül minden vírust és baktériumot megsemmisít.

"A maszk fertőtlenít. Egy olyan maszk helyett, amely továbbadhatja a vírust, amikor megérintjük, ez tiszta marad. Megsemmisíti a saját vírusát" - mondta Jacques Boyé, a vállalat igazgatója.

A maszk rétegei között található biocide termék összetétele szigorúan titkos. Azt viszont tudni lehet, hogy a fejlesztés jóval a koronavírus-járvány előtt, már öt évvel ezelőtt megkezdődött.

"Eredetileg olyan terméket terveztünk, amellyel a kórházi nozokomiális fertőzések ellen lehet küzdeni. Aztán továbbfolytattuk a kutatásokat katonai területen is, a biológiai fenyegetések elleni védelemhez. Kiderült, hogy a baktériumokat és vírusokat is meg tudjuk ölni. Teszteltük a koronavírust is, és nagyon jók az eredmények" - hangsúlyozta a cégvezető.

A vírusölő maszk féléven belül kerülhet forgalomba. Már csak azt kell ellenőrizni, hogy tényleg veszélytelen-e.

"Bizonyosak akarunk abban lenni, hogy nem okoz allergiát vagy kiütéseket" - mondta Jacques Boyé, aki szerint a Biox valamivel drágább lesz, mint a hagyományos maszkok, de hosszabb ideig is lehet majd használni.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)