Jump to content

Új cégben gurulnak tovább az Uber házhoz szállító robotjai

2021. 03. 04. 19:35

Az autómegosztó vállalat a Postmates autonóm házhozszállítással foglalkozó divízióját mostantól Serve Robotics néven, önállóan működteti.

Az Uber tavaly, a Postmates 2,65 milliárd dolláros megvásárlásával jutott a részleghez. A Bloomberg szerint most újabb 50 millió dollárt ruháznak be az első tőkebevonási körben, hogy ezzel kisebbségi részvényessé vállaljanak az új startupban.

A Serve Robotics a korábbiaktól eltérően, önálló cégként fog működni, ugyanakkor szoros kapcsolatban marad korábbi anyavállalatával. A 60 alkalmazottat az eddig a Postmates-et vezető Ali Kashani irányítja. Központja San Franciscóban, irodái pedig Los Angelesben és a kanadai Vancouverben lesznek.

Az együttműködés révén az új vállalat járdán közlekedő robotjai élelmiszereket és más alapcikkeket szállítanak házhoz az Uber vásárlóinak.

A Serve arról számolt be a TechCrunch-nak, hogy a tervek szerint a közeljövőben, miközben új partnerségek kialakításán dolgozik, komoly kutatás-fejlesztési beruházásokat is tervez. A következő öt év során a szállító robotok alkalmazása jelenti majd az önvezetés kereskedelmi alkalmazását, vélte Kashani a Bloombergnek nyilatkozva.

A lépés része annak a tervnek, mellyel az Uber év végére profitábilisabbá igyekszik tenni a működését. A cél elérése érdekében Dara Khosrowshahi cégvezető darabokra szedte az egykor igen kiterjedt birodalmat.

Tavaly év végén eladták mind az ATG önvezetőautó-, mind az Elevate légitaxi-üzletágat. Ezenkívül megváltak a roller- és biciklimegosztással foglalkozó Jumptól és az Uber Freight logisztikai üzletág részvényeinek egy részétől is. Nemrég pedig 185 munkavállalót bocsátottak el, ezzel a Postmate-alkalmazottak 15 százaléka, köztük szinte az összes vezető távozott - írja az iotzona.hu

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)