Jump to content

Kiderült, mennyivel veszünk több vécépapírt a karantén miatt

2021. 03. 11. 20:00

Magyarország önellátása is biztosított ezekből a termékekből, még a koronavírus-járvány alatt megnövekedett kereslet mellett is.

A hipermarketekben 50-100%-al több higiéniai papírterméket vásárolnak a korlátozások bejelentése óta – közölte a Vajda-Papír.

A március 4-én, csütörtökön bejelentett korlátozások óta Magyarország piacvezető higiéniai papírtermék gyártójánál a Vajda-Papírnál a kiskereskedelmi láncok csaknem 50 százalékos forgalombővülést jeleztek higiéniai papírtermékekből: toalettpapírból, papírtörlőből, papír zsebkendőből.

A kasszán átmenő forgalomban azt tapasztaltuk, hogy a hipermarketekben 50-100% növekedés is megjelent

az előző év azonos időszakához képest, a kisebb üzlethálózatokban ez körülbelül 15%-os, de a megemelkedő keresletet is maradéktalanul ki tudja elégíteni a cég – mondta Vajda Attila a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, hogy teljes létszámmal dolgoznak, a gyártás folyamatos a dunaföldvári, székesfehérvári és a budapesti gyáregységben is, éjjel-nappal a hét minden napján. Leszögezte, hogy a Vajda-Papír raktárkészlete és gyártása biztosítja a megnövekedett kereslet kielégítését.

A 100 %-os magyar tulajdonban lévő Vajda-Papír éves higiéniai alappapír gyártása bőven meghaladja a belföldi igényeket, így Magyarország önellátása is biztosított ezekből a termékekből, még a koronavírus-járvány alatt megnövekedett kereslet mellett is. Magyarország éves szükséglete 90 ezer tonna a higiéniai papírtermékekből – toalettpapír, papír zsebkendő, háztartási papírtörlő –, a Vajda-Papír csoport éves kapacitása pedig 140 ezer tonna.

2020 első két hónapjában 8000 tonnát tett ki a gyártás, ami több mint 2000 kamion készterméket jelent, ehhez képest, 2021 első két hónapjában a gyártott mennyiséget további 30 %-kal növelték. Tavaly a magyarországi üzemekben közel 70.000 tonna papírterméket gyártott a cég, ami több mint 15.000 kamion készterméknek felel meg. A teljes vállalatcsoport papírtermelése 2020-ban elérte a 140 ezer tonnát a 2019-es 120 ezer tonna után.

A termékek ára a beépülő alapanyagok drágulása miatt várhatóan emelkedni fog.

„A 2020-as esztendőben már történtek polci áremelések. Egyes termékeknél pedig már idén márciusban is 5-10 %-os áremelkedés tapasztalható, de ezzel párhuzamosan az év első két hónapjában az érezhető kereslet csökkenést akciókkal kompenzálták a kereskedelmi láncok. A hónapról hónapra dráguló alapanyagok és energia források áremelkedését idén várhatóan a termékek fogyasztói árának emelése fogja követni” – mondta az ügyvezető.

a Vajda-Papír járvány elleni védekezési protokollja már tavaly nemzetközi példává vált - mondta.

Vajda Attila emlékeztetett rá, hogy a közelmúltban adták át a cég maszkgyártó gépét. Az 1,4 milliárd forintos beruházás 1,045 milliárd forintos kormányzati támogatás mellett valósult meg. A gyártás kezdetben napi 200.000 darabbal indult, de várhatóan 2-3 hónapon belül már teljes kapacitással közel napi 1 millió darab orvostechnikai eszköznek minősülő sebészeti maszk gyártása várható.

Februárban már napi 500.000 sebészeti maszkot gyártott a cég, ez az eredmény pedig jelentősen javítja az ország ellátásbiztonságát – emelte ki az ügyvezető igazgató.

Az orvosi maszkokat kereskedelmi láncoknak és nagykereskedéseknek, illetve közvetlenül termelő üzemeknek értékesíti a Vajda-Papír, Magyarországon és számos exportpiacán.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)