Jump to content

Huszadik születesnapját ünnepli októberben a Budapest Design Week

2023. 06. 17. 11:51

Az elmúlt két évtized eseményeit, az azóta nemzetközileg is elismertté vált magyar tárgyakat és tervezőiket is bemutatja az idén huszadik születésnapját ünneplő Budapest Design Week, amely október 5. és 15. között várja fővárosszerte az érdeklődőket.

A jubileumi eseményen a múltidézés mellett a design jelene és jövője is fókuszba kerül: hazai és nemzetközi pályázati lehetőségekről tájékozódhatnak majd az érdeklődők, de szó lesz a magyar kreatívipari felsőoktatás helyzetéről, a hagyományos képzés mellett rövid, rugalmas és innovatív programokról - tájékoztatta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala az MTI-t.

A BDW 2023-ben is kiemelten foglalkozik a vállalkozásfejlesztéssel: ezúttal az elmúlt 20 év legsikeresebb vállalkozásai engednek betekintést alkotóműhelyeikbe a Nyitott Stúdiók programban. Emellett a szakmai napon, a Start up Guide Live nevű eseményen designvállalkozások mutatkoznak majd be.

A tájékoztató idézi Koós Daniella formatervezőt, az idei esemény kurátorát, aki szerint a design mára a termékek tervezésének komplex folyamatává vált, szervesen beépülve az egyetemes kultúrába, együttműködve tudományterületekkel, segítve a gazdaságot.

"A fesztivál jubileuma kiváló alkalom arra, hogy megálljunk, reflektorfénybe helyezzük és ünnepeljük a magyar design közelmúltját és elemezzük jövőjét" - emelte ki a kurátor.

A Magyar Formatervezési Tanács (MFT) húsz évvel ezelőtt indította útjára az eseményt, a szervezet 2002-es alapítása óta a design, a formatervezés nemzetgazdasági erejének elismertetésén dolgozik. Ennek a közönség számára leginkább megragadható elemei a Budapest Design Week fesztivál, valamint a hazai formatervezési díjak, ösztöndíjak rendszere, a designerek elismerését szolgáló Magyar Formatervezési Díj és a pályakezdést segítő Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj - áll a közleményben.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)