Jump to content

Így üthet rajtad a GVH

2014. 03. 11. 19:34

Laptopok, mobiltelefonok, saját gépkocsi – akár ezeket is átvizsgálhatja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy cég ellenőrzése során. Mindezt akár úgy is, hogy a vezetők, vagy az alkalmazottak erre nem adtak engedélyt.

Ha eddig azt gondoltad, a céged életében csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzése okozhat kellemetlen órákat, tévedtél. A Gazdasági Versenyhivatal ugyanis hasonló részletességgel, ha úgy tetszik, kíméletlenséggel világítja át a vállalkozásokat.

A GVH helyszíni ellenőrzése a legtöbb esetben a munkakezdés óráiban indul. Nem menekül azonban az a főnök sem, aki ekkor még nincs bent a cégnél, hiszen a hivatal emberei hajlandóak várni a vezetőségre. Igaz, a vizsgálók az ügyvezetés, vagy az alkalmazottak, sőt, a jogi képviselő beleegyezése nélkül is beléphetnek az egyes helyiségekbe. Fő szabály szerint viszont a kutatást lehetőleg az érintett jelenlétében kell végezni.

A vizsgálók elsősorban a vállalkozás hivatalos helyiségeiben - irodák, tárgyalók, raktárak – kutatnak, de magánhasználatban lévő helyiségek és járművek sem számítanak biztos menedékek, ha azok a jelenlegi vagy volt ügyvezető, alkalmazottak, megbízottak használatában vannak, vagy voltak a vizsgált időszakban. Így fel kell készülni arra is, hogy egy céges, vagy akár egy magánhasználatban lévő gépjárművet is átvizsgálnak a GVH emberei.

A helyszíni kutatás alkalmával a vizsgálók összegyűjtik és lemásolják a jogsértést alátámasztó lehetséges bizonyítékokat – többek között írásos anyagokat, szerződéseket, kézzel írt jegyzeteket, naptárbejegyzéseket, adathordozókat. Nem zárható ki azonban az sem, hogy az ellenőrök a számítógépedet, vagy akár a mobiltelefonodat is elkérik.

Amit viszont minden esetben fontos ellenőrizned, hogy a vizsgálat pontosan mire terjed ki. A GVH a helyszíni kutatást ugyanis csak előzetes bírói engedély birtokában kezdeményezhet, amely tartalmazza a feltételezett jogsértést, és megállapítja a helyszíni kutatás kereteit, valamint időbeli korlátait. A vállalkozásnak természetesen joga van ügyvédi segítséget igénybe venni, ám a hatóság emberei nem kötelesek megvárni annak kiérkezését.

Nagyot bukhatsz, ha a céged bármi olyat tesz, ami a versenyjogba ütközik, hiszen a GVH súlyos, az előző üzleti év nettó árbevételének 1 százalékig terjedő bírságot is kiszabhat. A büntetés azonban nem csak a céget, hanem az alkalmazottakat is érintheti, például akkor, ha egy munkavállaló megakadályozza azt, hogy a hatóság emberei másolatot készítsenek valamelyik gépen található dokumentumról. Ennek értéke legfeljebb 500 ezer forint lehet.


Fotó: FreeDigitalPhotos