Jump to content

Emeld magasabb szintre a vállalkozásodat!

2014. 03. 12. 21:59

A status quo-hoz való ragaszkodás végzetes lehet egy vállalkozás számára. A folyamatos fejlődés, terjeszkedés elengedhetetlen egy sikerhez. Hogyan adhatsz új lendületet a cégednek?

Úgy érzed, hogy egy ideje csak ugyanazt csinálod, és a vállalkozásod egy helyben toporog? Ideje változtatni, és egy magasabb szintre emelni a vállalkozásodat.

Első lépés: kreativitás

Ültesd le az alkalmazottaidat egy asztalhoz, és kérd meg őket, hogy ötleteljenek veled! Gondoljátok végig közösen, hogy mi a cég küldetése, feladata, értékrendje. Írjátok össze, hogy mik a jelenlegi trendek a világban és az országban, és azt, hogy milyen irányba lehetne továbblépni. Gondoljátok végig közösen, hogy az egyes célok eléréséhez milyen lépéseket kellene tennetek, és hogy mennyi pénzre és munkaerőre lenne szükség a megvalósításához. Természetesen lesznek olyan ötletek, amelyek tévútra vezetnének, vagy túl sok energiába kerülnének, ezeket később érdemes elvetni. De amikor ötleteltek, minden felmerülő lehetőséget hallgassatok meg, semmit se vessetek el azonnal.

Második lépés: az együttműködés megszervezése

Ha megvannak a konkrét célok, tűzzetek ki pontos határidőket a megvalósításra. Természetesen nem az a cél, hogy irreális, teljesíthetetlen célokat és határidőket vállaljatok. Ezután jöhet a munka megszervezése: mindannyian tudjuk, hogy a csapatmunka mennyi előnnyel járhat, de azt is, hogy mennyi buktatója lehet. Gondold végig, hogy valóban a jó emberek dolgoznak-e együtt, és vajon nem lehetne-e jobban kihasználni a munkatársak tehetségét, erősségeit. A jó csapatmunka eredménye a gyors, hatékony, kreatív és termékeny munkavégzés.

Harmadik lépés: priorizálj!

Tudj bizonyos dolgokra nemet mondani! Ha valami túl sok idődet és energiádat emészti fel, és cserébe nem kecsegtet túl nagy előnyökkel, akkor érdemes hátrébb sorolni a teendőid sorában. Ugyanez igaz az alkalmazottakra nézve is: azokkal a feladatokkal végezzenek leghamarabb, amelyek a legfontosabbak, a kevésbé fontosak és sürgetőek maradhatnak későbbre.

Negyedik lépés: merj kockáztatni!

A legszükségesebb lépéseket megtetted a siker érdekében, most ideje kockáztatni. Ugyanúgy, ahogy az életben, az üzleti életben is elengedhetetlen, hogy kilépjünk a komfortzónánkon kívülre a siker érdekében. Ha megelégszel a szokásossal, mindenki megelőz a versenyben. Felejtsd el azokat a mondatokat, mint a „De ezt így szoktuk csinálni.", vagy hogy „Senki más nem csinálja így." Tudd, hogy mi az a határ, amin túl az újítást sikertelennek kell tekintened. Ám eddig a pontig tégy meg mindent a siker érdekében!

Ötödik lépés: fogadd el a kudarcot!

Előfordulhat, hogy a legnagyobb igyekezeted ellenére is kudarcot vall a terved, de csak akkor tudtok mindent megtenni a sikerért, ha hiszel benne. Higgy a sikerben, és tégy meg mindent érte! Ha pedig mégis kudarcba fulladna az újítás, vonjátok le a szükséges következtetéseket, és okuljatok belőle! Mindenki hibázott már életében, a különbség a sikeres és a sikertelen ember között, hogy tud-e tanulni a saját hibáiból, és azt később a saját hasznára tudja-e fordítani.


Fotó: FreeDigitalPhotos