Jump to content

Több beruházást terveznek idén a kkv-k

2014. 04. 27. 15:00

Harmadával több beruházást terveznek idén a magyar kis- és középvállalkozások, mint egy évvel korábban – derült ki egy európai felmérésből. Ezen túlmenően nőtt a cégek jövőbe vetett bizalma is. Itthon főként az üzemi berendezések megújításával számolnak.

A magyar vállalkozások 2013-ban a tervezetthez képest 15 százalékkal több befektetést valósítottak meg, összesen 2237 milliárd forint értékben – derült ki a Budapest Bank leányvállalata, a GE Capital hét európai országban elvégzett felméréséből. Az elemzés szerzői szerint az idén folytatódhat a növekedés, ugyanis a hazai cégek a tavaly megvalósulthoz képest 2014-re 30 százalékkal több beruházást terveznek a felmérés szerint.

A kkv-szektor összberuházási értéke így az év végére a cégek várakozásai szerint 2910 milliárd forintot tehet ki. Ez jelentős javulás, mert 2012-ben a megvalósított beruházások összértéke csak 1683 milliárd forint volt. Egy magyar kkv átlagosan 13,2 millió forintot fordított korszerűsítésre tavaly, ez az összeg idén 17,2 millió forint lehet.

A kutatás szerint látványosan javult a jövőbe vetett bizalom is. Míg egy évvel ezelőtt a vizsgált országok közül egyedül a magyar vállalatoknak volt negatív jövőképe, 2014-re a mutató pozitívba fordult, elérte a plusz 10 százalékot, vagyis jelentősen nőtt a gazdasági kilátásokat optimistán látó cégvezetők száma. Nőtt a külső körülmények alakulásába vetett bizalom is. A cégeknek már csak kevesebb, mint fele hivatkozik a bizonytalan gazdasági környezetre a befektetések legfőbb akadályaként, ami 14 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel ezelőtti érték.

A fellendülés a foglalkoztatásban is érezteti hatását, a cégek több mint egyharmada szándékozik idén új munkaerőt alkalmazni, ezzel csaknem 51 ezer új munkahelyet tervezve, ami 5 százalékos növekedést jelent 2013-hoz viszonyítva.

A vállalkozások az idén is termelőeszközökbe fektetnének a legtöbbet, összesen 1866 milliárd forintot költenének üzemi berendezések vásárlására, kétszer annyit, mint tavaly. Több mint 60 százalékkal, 638 milliárd forintra nőtt a haszongépjárművekre szánt összeg az előző évhez képest. Ugyanakkor az IT szoftvereken és az irodai eszközökön spórolnának a cégek, ezekre feleannyit szánnak ebben az évben.

A tervezett fejlesztéseket a magyar kkv-k egyharmada uniós forrásból, csaknem ugyanennyi pedig saját tőkéből kívánja megvalósítani. Banki hiteleket a vállalkozások 14 százaléka venne igénybe, ez az arány azonban a nagyobb, 50-249 dolgozót foglalkoztató cégek körében jóval magasabb, 25 százalék a felmérés szerint.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI