Jump to content

Ezért nem tudnak kilépni a cégek az árnyékukból

2014. 05. 09. 15:59

A tulajdonosoknak be kell látniuk, hogy minden cégnek a saját „sportágában" kell világbajnoknak lenni. Sokszor az a fejlődés gátja, hogy a cégvezetők félnek az új megoldásoktól. Muszáj képezni magunkat - mondták el a szakemberek egy budapesti konferencián.

A hazai kis- és középvállalkozások tulajdonosai sok esetben nem tudják pontosan detektálni a céggel kapcsolatos kihívásokat és azokat a hatásokat, amelyek az adott cég működését befolyásolják. Fontos látni, hogy a cégeknek be kell látniuk, hogy minden cégnek a saját „sportágában" kell világbajnoknak lenni, a saját kompetenciák és lehetőségek mátrixában kell a legjobb teljesítményt elérniük – mondta el Lengyel Péter, az Interim.hu vezető tanácsadója és cégtársa egy szakmai konferencián.

A fejlődés előtt több akadály áll – mindenképp vizsgálni kell, hogy a cég képes-e, illetve a tulajdonos/menedzsment akar-e fejlődni. A továbblépés lehetőségét sok esetben ilyenkor akasztja meg az, hogy a szóba jöhető megoldásokat a döntéssel bírók még nem alkalmazták, vagy tartanak tőle – a cég még sohasem vett fel hitelt, eddig nem értékesített részeket a cégekből, stb. A kérdés az, hogy ilyenkor hajlandóak vagyunk-e arra, hogy külső, professzionális segítséget vegyünk igénybe – mondta Lengyel Péter.

Azt, hogy ezektől a kihívásoktól ne rettenjünk meg, felkészüléssel lehet tréningezni – ehhez az kell, hogy ne lehessen elmondani, hogy a hazai kkv-k döntő része egyáltalán nem költ továbbképzésre.

A cég növekedése során alapvető kérdés, hogy csak organikus növekedésben bízunk, avagy akvizíciós megoldásokat is alkalmazni merünk-e. Bár a cégek döntő része ódzkodik a külső finanszírozással történő növekedéstől, ám ennek ellenére jól látható, hogy külső tőkét a cégek is igénybe vesznek – gondoljunk csak arra, hogy a hitelállomány újra növekedésnek indult – hívta fel a figyelmet Szegner Balázs, az Equilor Corporate Finance Üzletfejlesztési igazgatója.

A banki hiteleken túl kockázati tőke is segíthet, ám ennél komolyabb elképzelések megvalósításához vállalati kötvénykibocsátással, vagy épp tőzsdére lépéssel is lehet tőkét szerezni.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/Privátbankár.hu