Jump to content

Ezért nem éri meg kartellezni!

2014. 05. 19. 19:09

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összesen 10 millió 750 ezer forint bírságot szabott ki két vállalkozásra egységes, komplex és folyamatos jogsértés elkövetése miatt, amiért azok a Mátrai Erőmű Zrt. (MERT) pályázatain, valamint az Árpád-Agrár Zrt. pályázatán indulva egyeztették a beadási árakat és felosztották egymás között a piacot - közölte a versenyhivatal.

A hivatal a MERT bükkábrányi és visontai bányáiban geofizikai mérések elvégzésére, az Árpád-Agrár Kft. hévízi kutak komplex vizsgálati mérésére kiírt pályázatán vizsgálta a GEO-LOG Környezetvédelmi és Geofizikai Kft. (GEO-LOG), és a „GEOSERVICE" Geofizikai, Geológiai és Kútszelvényező Kft. magatartását.

A GVH megállapította: a MERT visontai és bükkábrányi bányáira 2009-2011. között kiírt pályázataihoz a GEOLOG és a GEOSERVICE átfogó, a pályázatokon történő árrögzítést és piacfelosztást célzó tervet készített. A két vállalkozás megállapodása arra irányult, hogy felváltva nyerjék a MERT pályázatait, így fenntartották a korábban kialakult területi felosztást. A bizonyítékok alapján a GEO-LOG és a GEOSERVICE egyeztették áraikat, mert az ajánlatkérő a kérdéses munkák elvégzésével az alacsonyabb áron vállalkozót bízta meg. A megállapodás értelmében a GEO-LOG a visontai bánya, míg a GEOSERVICE a bükkábrányi bánya területén elvégzendő munkákra ajánlott alacsonyabb árat. Ennek érdekében a pályázatok beadási határideje előtt felvették a kapcsolatot egymással és egyeztették az ajánlati árakat.

A GVH megállapította, hogy a két vállalkozás az egyeztetéseket 2009-től kezdve azonos módon folytatta valamennyi jogsértéssel érintett projektben. A feltárt jogsértések elkövetéséért a GEO-LOG-ot 3 530 000 forint, a GEOSERVICE-t pedig 4 410 000 forint bírság megfizetésére kötelezte. A GVH e vállalkozásokkal szemben az engedékenységi politika keretében csökkentette a bírság összegét.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a GEO-LOG és a GEOSERVICE az Árpád-Agrár Zrt. 2009-es hévízkutak komplex vizsgálati mérésére lebonyolított pályázata során egyeztették a beadási árakat és felosztották egymás között a piacot, a jogsértés miatt a GEOSERVICE-t az engedékenységi politika keretében alkalmazott bírságcsökkentés mellett 2 810 000 forint bírság megfizetésére kötelezte, míg a GEO-LOG-gal szemben mellőzte a bírság kiszabását.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI