Jump to content

Új eszköz a kartellezés ellen

2014. 05. 30. 16:24

Egyértelműbbé és kiszámíthatóbbá válnak a GVH eljárásai a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény módosítása révén – hangozott el a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda konferenciáján. A júliusban hatályba lépő módosítás a fúziókontroll területén a végrehajtási tilalom bevezetésével is bővül.

A gazdasági versenyszabályozásról szóló törvény átfogó módosítása július 1-jén lép hatályba. Ennek egyik legjelentősebb újítása a fúziókontroll területén a végrehajtási tilalom bevezetése, ami nem akadályozza a szerződés megkötését, de az irányítási jogok, többek között a szavazati jogok, vezető tisztségviselők kijelölésére vagy megválasztására vonatkozó jogosultságok, az engedély megszerzéséig nem gyakorolhatók – hívta fel a figyelmet előadásában dr. Vörös Péter, az ügyvédi iroda partnere.

A végrehajtási tilalom alól a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felmentést adhat, amennyiben kérelemre a Versenytanács engedélyezi az irányítási jogok engedély előtti gyakorlását, ami elsősorban a befektetés értékének megőrzése érdekében válhat szükségessé. Az irányítási jogoknak az engedély megszerzése előtti gyakorlását a GVH feltételhez kötheti és akár kötelezettséget is előírhat. Ha a felek a végrehajtási tilalomba vagy az irányításkorlátozó előírásba ütköző módon gyakorolják az irányítási jogokat, akkor ezen alapuló eljárásuk semmis is lehet, a károkért pedig az irányítási jogot jogellenesen gyakorló vállalkozás felel. Ráadásul, a GVH meglehetősen magas bírságot szabhat ki a végrehajtási tilalom megsértése miatt.

Míg a hatályos fúziókontroll szabályok szerint az összefonódásokat a felek saját kockázatukra végrehajthatják, addig a módosítás hatályba lépését követően a (végrehajtási tilalomra tekintettel) a tranzakciók zárásának időpontját a GVH eljárásának várható időtartamára figyelemmel kell meghatározni. A módosítás azonban a Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda szakértői szerint mégsem fog különösebb változást okozni a gyakorlatban, mivel a versenyjogi aggályokat felvető, vagy más országokban is engedélyköteles tranzakciókat a felek eddig sem hajtották végre az engedély előtt, a kockázatok csökkentése miatt. Mindamellett az elmúlt években a GVH fúziókontroll eljárása az egyszerűsített eljárásban elbírálható összefonódások esetében jelentősen lerövidült. Ráadásul az eljárás gyorsítása érdekében a módosítás a jelenleginél rövidebb, 30 napos határidőt határoz meg az egyszerűsített eljárás lezárására.

Korábban a vállalatok a menedzsment lecserélésével, a nagyobb szerződések, ügyletek vevői jóváhagyáshoz kötésével, illetve részletes jelentéstételi kötelezettséggel egyszerűen tudták ellenőrizni új cégeik működését az engedély megadásáig terjedő időszakban, mivel ezen intézkedéseket az engedély megadása esetén nem lehetett kifogásolni.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu