Jump to content

Hogyan kell kiadni a szabadságot?

2014. 07. 08. 09:41

Alapvetően ellentét feszül a munkaadó és a munkavállaló szabadságról való vélekedése között: a munkavállalók többsége úgy véli, annak időpontjáról ők maguk döntenek, ám a törvény mást mond.

Az általában használt "kiveszem a szabadságomat" kifejezés ellentmond annak a törvénynek, amely a szabadnapok kérdését rendezi. A jogszabályokban rögzített alapelv ugyanis az, hogy a szabadság kiadása a munkáltató joga és kötelessége. Ez azt jelenti, hogy a szabadság kivételéről alapvetően nem a munkavállaló, hanem a munkaadó rendelkezik.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a munkaadónak kellene meghatároznia, hogy az alkalmazottai mikor, mennyi időre mehetnek szabadságra - ez inkább az elvi hozzáállást jelenti. A legtöbb esetben persze a munkavállaló jelzi, hogy mikor szeretné felhasználni a szabadnapjait, és ehhez kéri a munkaadója hozzájárulását. A szabadság kiadásának is megvannak a saját szabályai. Az egyik legalapvetőbb elv, hogy a munkaadónak meg kell hallgatnia a munkavállalót a szabadság kiadása előtt, vagyis egyeztetni kell vele a szabadság kiadásának időpontjáról.

Évente legalább 7 nap szabadságot a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben köteles kiadni. Az alkalmazottnak ezt az igényét legalább 15 nappal korábban közölnie kell a munkáltatóval. Szintén minimum a szabadság előtt 15 nappal kell jeleznie a munkáltatónak is, ha az alkalmazottját szabadságra szeretné küldeni.

Évente legalább egyszer úgy kell kiadni a szabadságot, hogy az egybefüggően minimum 14 napot lefedjen. Ebbe a két hétbe a heti pihenőnap és a munkaszüneti nap is beletartozhat. Ebben az időszakban nemcsak dolgoznia, de rendelkezésre állnia sem kell az alkalmazottnak.

A szabadságot az adott évben kell kiadni, csak néhány napot lehet átvinni a következő évre: akkor, ha a szabadság kivétele még az adott évben kezdődött, megszakítás nélkül folytatódik a következő év elején, és az átvitt napok száma nem haladja meg az 5 munkanapot. Egy másik kivétel, amikor valakinek a munkaviszonya október 1-je után indult. Ebben az esetben a szabadság a következő év március 31-éig felhasználható. Szintén a következő év március 31-éig adható ki a szabadság egynegyed, ha a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdeke, vagy a működését érintő súlyos ok nem engedte ezt korábban.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu