Jump to content

Okostelefonok veszélyeztetik a céged adatait

2014. 07. 23. 09:11

A cégek biztonságát folyamatosan veszélyeztetik az alkalmazottak okostelefonjai, és egyéb kommunikációs eszközei. De hogyan védhetjük meg a vállalkozásunk adatait, nem publikus információit az illetéktelenektől?

Már szinte nincs olyan alkalmazott, akinek ne lenne okostelefonja, és azok természetesen mindig ott lapulnak a zsebeikben vagy táskáikban. Ám a dolgozók saját informatikai eszközei nagy mértékben megkönnyíthetik a szándékos és a véletlen adatkiszivárogtatást egyaránt. De hiába is tiltanánk azok használatát, leszámítva néhány igazán titkos, modern munkahelyet, nincs lehetőségünk korlátozni a munkavállalók saját informatikai eszközeinek használatát.

A privát mobileszközök céges környezetben való használatával kapcsolatban néhány fontos szabály lefektetésére azonban van lehetőségük a munkaadóknak. Ám a legtöbb hazai vállalkozás nem törődik ezekkel a veszélyekkel, pedig milliós kártérítéseket, pénzbüntetéseket és pereket kockáztatnak ezzel.

Egyfelől igen előnyös lehet, ha az alkalmazottaink saját mobileszközeiken dolgoznak, mivel így nemcsak a munkahelyen, de otthon is végezhetik a feladataikat, vagyis a hatékonyságot nagyban növelheti a saját eszköz. Ám gondoljunk csak bele, hogy mi történne akkor, ha a munkavállaló elveszíti a cég nem publikus adatait tartalmazó laptopját, okostelefonját, tabletjét. A nyereségből egy csapásra veszteség lesz.

Ráadásul, ha úgy kerül céges adat a dolgozó mobileszközére, hogy arról korábban a munkaszerződésben vagy külön szabályzatban nem rendelkeztek, a munkaadó megsérti az adatvédelmi kötelezettségét. Emiatt több százezres vagy milliós nagyságrendű kártérítést és bírságot is kiszabhatnak. Éppen ezért érdemes megelőzni még idejében a bajt, és munkaszerződésben vagy külön szabályzatban rögzíteni a cég adataira és a munkavállalók saját mobileszközeinek használatára vonatkozó szabályokat. Számos későbbi kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat. Nem elég, ha azt reméljük, hogy az alkalmazottainkban megbízhatunk. Ma már szinte mindenki tárol a munkájához kapcsolódó adatokat a mobileszközein, és mint tudjuk, ezek elvesztései is igen gyakran megtörténik.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu