Jump to content

A sikeres vezetők és a hatékony alvás

2014. 08. 19. 08:15

Az alvás a kötelező rossz, ami elveszi az időt más fontosabb dolgoktól, vagy pedig épp ellenkezőleg, a regenerálódás és a feltöltődés ideje? Megoszlanak a vélemények. Cégvezetőként ugyanakkor az egyik legfontosabb része a napodnak!

Számos sikeres cégvezető úgy véli, hogy a napi 7-8 óra alvás nélkül nincs is értelme elkezdeni a napi munkát. Ha ugyanis nem pihenik ki magukat éjszaka, másnap nem tudnak a munkára koncentrálni, és így nem tudnak a szokásos hatékonysággal dolgozni.

Mások el sem tudják képzelni az éjszakájukat 8 órányi alvással, ehelyett megelégszenek 3-4 órányi pihenéssel, és azt vallják, hogy semmi különösebb problémát nem okoz a rövid alvási periódus. A gond azonban az, hogy az ébren töltött éjszakai órák nem túl hatékonyak: az éjszakai és a hajnali órák alatt kevésbé hatékonyan dolgozunk, mint a rendes munkaidőben, reggel 8 és délután 5 óra között. Ám sokan úgy vélik, hogy fele akkora hatékonysággal is többet haladnak a munkájukkal, mint ha nem dolgoznának ebben az időszakban.

A legtöbb embernek függetlenül attól, hogy a világ mely pontján él, szüksége van nap 8 órányi alvásra ahhoz, hogy a legjobb formáját tudja hozni másnap - véli David Dinges, a Pennsylvania Egyetem kutatója, és az alváskutatás egyik legnagyobb tekintélye. Mindössze a Föld lakosságának 5 százalékának van szüksége kevesebb alvásra. Az ő szervezetük rövidebb, négy-öt órás alvási időszakokkal is jól működik. Ám rajtuk kívül is sokan kevesebbet alszanak a szervezetük számára szükségesnél. Azonban az emberek nagy része egy kiadós alvás hiányában komoly következményeket tapasztal másnap. A koncentrálókészség, a kézügyesség és a részletekre való odafigyelés képessége csorbát szenvedhet már akkor, ha egymás után két napig hét óránál kevesebbet alszunk – mondta Eric Olson, a rochesteri Mayo Clinic kutatója. Emellett a túl keveset alvók a részletekre való emlékezés terén is problémákat tapasztalhatnak, és számos egészségügyi problémát is kockáztatnak, többek között az elhízást és a korai halált.

Alapvetően a nap nyolcórányi alvás az ideális, főként az egészség szempontjából – mondta Olson. Azok, akik ennél jóval kevesebbet alszanak, ostobaságot követnek el, mivel a túl kevés alvás - még akkor is, ha másnap jól érezzük magunkat – csökkenti a munka hatékonyságát. A négy órát alvók biztosan nagyon elfoglalta ugyan, de nem dolgoznak annyira hatékonyan, mint szeretnék – összegezte tapasztalatait Olson.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu