Jump to content

Romlott a beszerzésimenedzser-index

2015. 01. 05. 17:06

Tavaly decemberben 50,7 pontra csökkent a beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke az előző havi 55 pontról - jelentette hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A tavaly decemberi érték magasabb az elmúlt három december 50,0 pontos átlagánál, de elmaradt az 52,5 pontos hosszú távú átlagtól. A BMI értéke egyszer sem volt a növekedést a visszaesésétől elválasztó 50 pont alatt az elmúlt évben.

Az előző havinál alacsonyabb indexet a termelési mennyiség és az új rendelések csökkenése, a szállítási átfutási idő meghosszabbodása okozta, de a foglalkoztatás mutatója továbbra is 50 pont felett maradt és 1995 óta a harmadik legjobb decemberi érték volt. A termelési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest. A decemberi érték átlag alattinak számít, az elmúlt 18 évben egyszer volt kisebb az index értéke ebben a hónapban.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, a mostani így a tizenegyedik legmagasabb decemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya azonban magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is. A beszerzési mennyiség indexe novemberhez képest csökkent, de a mennyiség további emelkedését jelzi. A decemberi érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát és a nyolcadik legalacsonyabb decemberi adat. A beszerzett mennyiség tizenkettedszer növekedett az év folyamán.

A beszerzési árak növekedési üteme lassult a válaszadók jelzése szerint. A beszerzési árak az elmúlt ötvennyolc hónapban nem csökkentek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a második legalacsonyabb decemberi.
A késztermékkészletek szintje decemberben alacsonyabb lett. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és az ötödik legalacsonyabb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent novemberhez képest, és háromhavi bővülés után először jelzi az import mennyiségének újbóli csökkenését. Az exportindex értéke szintén csökkent az előző hónaphoz képest és 50,0 pont alá került. Korábban 2012 decemberében 42 hónap után került 50,0 pont alá az index, de azt követően 2013 május kivételével folyamatosan bővülést jelzett, így tizennyolc hónapos bővülés szakadt meg.

Sikerescég.hu/MTI

FreeDigitalPhotos