Jump to content

Új eszközök a cégnek? Irány az árverés!

2015. 02. 12. 19:18

Miután a TESCO kiválogatta 13 bezárt üzletének más egységeiben használható részét, a maradékot az egyetlen magyar ipari aukciós cégen keresztül fogják értékesíteni. Amint Kocsis Csaba, az Intergavel Aukciószervező Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a közeljövőben kerülhetnek piacra a Lidl eszközei is, hiszen a diszkontlánc – állapottól függetlenül – lecseréli az eszközállományt.

A tavaly előtti 14 után az elmúlt évben 18 online árverést valamint egy nyílt árverést tartott a cég, amelynek az aukciók vásárlói által fizetett 15 százalékos jutalékából 2013-ban 32 millió, tavaly pedig 60 millió forintos árbevétele származott. Ebből a szempontból 2007 volt a legjobb év, amikor a Rába szerszámgépeire több mint húsz országból 150 licitáló érkezett és a nagy forgalom révén az Intergavel árbevétele meghaladta a 100 millió forintot.

Főként nagyvállalatok tartoznak az állandó eladók körébe: az említettek mellett például a Bosch és a Knorr-Bremse és ugyancsak a cég vitte piacra a Douwe Egberts Hungary Zrt. elmúlt évben leállított kávépörkölő, kávé- és teacsomagoló budapesti gyárának berendezéseit. Az aukciók vásárlói jellemzően magyar kis- és közepes vállalkozások, amelyek nem engedhetik meg az új berendezések megvásárlását, de az Intergavel német és osztrák partnerén keresztül külföldről is érkeznek ajánlatok. Ilyen volt egy Németországba került debreceni toronydaru, vagy a gödi Samsung-üzem gyártósorai, amelyek az ázsia szabvány szerint 110 volttal működtek, így végül ázsai vevő tulajdonába kerültek. Gyakori eladók a bankok és lízingcégek, amelyek a nem fizető hitelfelvevőtől illetve lízingbevevőtől visszavett eszközöket árvereztetik el. Az online aukciók között a Philips televíziókat gyártó székesfehérvári TP Vision Kft. üzeme volt a rekorder, 1800 tétellel és mintegy 300 vásárlóval.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/VG