Jump to content

Módosulhat az ekáer-rendszerben a kockázatos termékek köre

2015. 03. 20. 13:06

Olyan új termékek kerülhetnek az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) keretében a kockázatos termékek közé, amelyek jellemzően érintettek az áfacsalásokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési tapasztalata szerint - ezzel indokolja a nemzetgazdasági miniszter a kockázatos termékkör módosítását.

A kormány honlapján megjelent rendelettervezet a kockázatos termékek körét tartalmazó, a múlt év utolsó napján született rendeletet módosítja.

Az ekáer-rendelet meghatározza a kockázatos termékek fuvarozásának feltételeként támasztott, kockázati biztosíték nyújtásának részletszabályait is. A biztosítéknak folyamatosan el kell érnie a fuvarozói bejelentést megelőző 45 napban szállított kockázatos termékek együttes, áfa nélkül számított ellenértékének a 15 százalékát.
A kockázatos termékek listája a rendelettervezet szerint kibővül a csokoládé-féleségekkel, a gombával, a dzsemekkel és a gyümölcslevekkel. Felkerültek a listára a növényi olajok, továbbá az állatok etetésére szolgáló készítmények.

Jó néhány hulladék is kockázatos terméknek minősülhet a jövőben. Ilyen például a cukorgyártási hulladék, a szójabab préselése után visszamaradó olajpogácsa, valamint a növényi zsírok és olajok kivonása után visszamaradó olajpogácsa is.

Felkerült a listára még a cement klinker, a fehércement és a bauxitcement is.

Sikerescég.hu/MTI

Fotó: FreeDigitalPhotos