Jump to content

A kkv-k hatására átrendeződhet a megújulóenergia-piac

2015. 04. 02. 17:25

Az energetikai tanácsadás, az energiarendszerek bevezetése, működtetése területén, de a megújuló energiaforrásokra épülő energiarendszerek felhasználásában is előretörtek a kis- és középvállalkozások (kkv), és ez jelentősen átrendezi az energiapiacot - hívja fel a figyelmet a Rentenergie Kft.

A társaság áttörésre számít a kkv-k számára is elérhető új generációs megújuló energiarendszerek piacán, amit Pozsonyi Imre, az operatív lízinggel finanszírozott, megújuló energia alapú rendszereket kiépítő Rentenergie Kft. ügyvezetője azzal indokol, hogy mára a kisebb rendszerek is elérték azt a hatékonysági szintet, amellyel bevezetésük a kkv-k számára gazdaságos lehet, és ez szélesíti az igényt eladói és vevői oldalon is.

A mini rendszerek elterjedése már tart, ami elsősorban olyan napelemes rendszerek térhódításának kedvez, amelyek 50 kilowatt méretig kiserőműnek minősülnek, így az áramszolgáltatónak bizonyos technikai feltételek megvalósulása esetén kötelező átvenni az áramot - hívják fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A legkisebb elérhető rendszer nagyjából egy család éves áramfogyasztását tudja fedezni, az alsó mérethatár, amit már érdemes kialakítani, nettó 3-5 millió forintból kihozható. Egy 50 kilowatt kapacitású rendszer kiépítése pedig nettó 17-19 millió forintba kerül. A Rentenergie Kft. ügyvezetője szerint az új rendszer beállításával már az első pillanattól megtakarítást lehet elérni. A teljes megtérülés 5 évre is lerövidülhet, de a 10 évet ritkán haladja meg. A különbségek az áramfogyasztó berendezések, a nyílászárók, a hőszigetelés, az energiafogyasztási szokások különbségeiből adódhatnak - jegyzik meg. A napelemes rendszerek ára folyamatosan csökken, ami szintén lefelé tolja a megtérülési időt - teszik hozzá.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az Európai Unió célkitűzése szerint 2020-ra a megújuló energia arányát 20 százalék fölé kell emelni az energiafelhasználásban. Magyarország le van maradva az európai átlagtól, egyelőre az is kérdéses, hogy 2020-ra vállalt 14,6 százalékos arányt el tudja-e érni. A kkv-nál elindul energia-racionalizálás azonban nagyban támogathatja ezt a folyamatot.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI