Jump to content

Optimistábbak lettek a kkv-k

2015. 07. 03. 21:30

Az év eleji stagnálást követően rendkívüli mértékben javult a cégek jövőbe vetett bizalma a K&H kkv-bizalmi indexe szerint.

A hazai vállalkozások egyéves várakozásait mutató index 7 pontos ugrást követően jelenleg –7 ponton áll, ami az utóbbi évek legnagyobb pozitív irányú elmozdulása, és közel öt éve a legjobb eredmény.

A kkv-k második negyedévi hangulatjavulása annak köszönhető, hogy a cégek jövőjét leginkább meghatározó tényezőkkel kapcsolatos várakozások (a vállalkozás pénzügyei, a közterhek és a gazdaságpolitika) kiemelkedően javultak, emellett az uniós forrásokkal kapcsolatban is bizakodóbbak lettek.

„Az index javulása azt mutatja, hogy a vállalkozások nemcsak a magyar gazdaság, hanem saját helyzetüket tekintve is kedvező fordulatra számítanak, bíznak a kormányzati intézkedésekben, és kedvezően fogadták a felmérés előtt ismertetett jövő évi adótörvény-javaslatot" – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketing főosztályának vezetője.

Közel minden negyedik cégvezető vélekedik úgy, hogy a kormányzat a következő egy évben vállalkozásbarát lesz, miközben a cégek 63 százaléka nem számít a közterhek növekedésére. A vállalkozások árbevételüket és eredményüket tekintve is derűlátóbbak lettek, ezzel megállt a tavalyi évre jellemző csökkenő trend. A kkv-k átlagosan 5,7 százalékos árbevétellel és 4,2 százalékos profitnövekedéssel számolnak a következő egy évben.

Az ágazatok közül a K&H szerint egyedül a kereskedelmi cégeknél nem történt számottevő változás – feltehetőleg a vasárnapi nyitva tartás korlátozása miatt –, a többi szektor várakozásai ugyanakkor javultak. Árbevétel-kategóriák alapján szokás szerint a középvállalkozások a legoptimistábbak: várakozásaik már a pozitív tartományban mozognak (2 pont). A kisvállalkozások hangulata is nagymértékben, –15-ről –5 pontra, javult, míg a kisvállalkozások bizalma jelenleg –8 ponton áll.

Sikerescég.hu/VG.hu