Jump to content

Kevesebb felszámolás az építőiparban

2015. 08. 12. 18:58

Csökkent a felszámolások és kényszertörlések száma az építőiparban, és 2015 végéig további csökkenés várható a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzése szerint.

Jelenleg mintegy 50 ezer vállalkozás végez építőipari főtevékenységet, de számuk évről évre kevesebb. Az elmúlt években az építőipar minden területén csökkent a cégek száma, de a mélyépítés területén volt legkisebb a mérséklődés. A magasépítésben 2015-ben több mint 5 százalékkal csökkent a vállalkozások száma eddig, míg az építőipari szakmunkák terén majdnem ugyanennyivel, 4,76 százalékkal kevesebb vállalkozást tartottak nyilván, mint egy évvel korábban - derül ki a Bisnode adataiból.

Az építőiparban a legtöbb, 1200 céget tavaly a magasépítés területén számolták fel, míg a mélyépítésben 250 felszámolás volt. Idén a magasépítés és az építőipari szakmunka területén valamivel több mint 700 felszámolás várható mindkét területen egyformán - közölték.

2014-ben a teljes ágazatban még több mint 3000 cég alakult, ebből a legtöbb a magasépítés területén. 2015-re a tavalyinál várhatóan valamivel kevesebb, 2700-2800 új cég alakulása várható.

A Bisnode elemzéséből kiderül az is, hogy a szektorban tevékenykedő tíz legnagyobb társaság összesített, több mint 547 milliárd forintos forgalma az ágazat 2014-es teljes árbevételének több mint 15 százalékát adja. A 10 legnagyobb építőipar cég tavalyi összesített adózás előtti eredménye pedig meghaladta a 26 milliárd forintot.

Az elemzés kitér arra is, hogy bár javuló tendencia jellemzi az építőipart, a magas bedőlési arányok miatt továbbra is alapos körültekintés szükséges üzletkötés esetén, különösen a magasépítés területén tevékenykedő cégekkel.

Sikerescég.hu/MTI

Fotó: FreeDigitalPhotos