Jump to content

Felmentek az árak az irodapiacon

2015. 08. 17. 19:05

A jelenlegi, szűk irodapiaci kínálat miatt felfelé indultak a bérleti díjak, és ez a trend a jövőben folytatódhat, miközben néhány, a közelmúltban bejelentett nagyobb ingatlan-tranzakció ismét ráirányíthatja a figyelmet Magyarországra mint befektetési célpontra - vélekedett a Cushman & Wakefield ingatlanpiaci tanácsadó és szolgáltató társaság.

A cég emlékeztet arra, hogy a közelmúltban két nagyobb tranzakciót is bejelentettek. Egy nemzetközi befektetési konzorcium szerezte meg a MOM Park Bevásárlóközpont és a hozzá tartozó MOM Park Irodák, valamint a Westend Business Center Irodaház és az EMKE Irodaház alkotta ingatlanportfóliót, a tranzakció július 31-ével lezárult. Demján Sándor pedig augusztus 10-én jelentette be, hogy eladta ingatlan-portfóliójának jelentős részét a TriGranitot, a vevő a TPG Real Estate.

Bár tavaly egyértelműen fellendült a befektetési aktivitás a magyar ingatlanpiacon, ez elsősorban a helyi alapoknak volt köszönhető, a nemzetközi vállalatok elmaradtak - hívja fel a figyelmet a Cushman & Wakefield.

Kifejtik, hogy a recesszióból megmaradt alacsony bérleti díjak és az elmaradó fejlesztések nyújtotta kínálat áll szemben a növekvő kereslettel, így nőhetnek a bérleti díjak. Hozzáfűzik, hogy a kihasználatlansági mutató folyamatosan csökken, ami korábban nem volt jellemő Magyarországra, ellentétben Lengyelországgal és Csehországgal.

Az irodapiaccal kapcsolatban David M. Johnston, a Cushman & Wakefield budapesti irodabérbeadási vezetője a közleményben kifejtette, hogy a bérleti piac fellendülése leginkább a nagy nemzetközi bérlőknek köszönhető, akik szolgáltatóközpontjaiknak keresnek területet. Ezek a bérlők egyre több szempontból vizsgálják a bérelni kívánt területet, ilyen például a zöld minősítés és a minőség. Az előző évtizedben épült kínálat nagy része már koros, vagy nem jó az elhelyezkedése. Mivel az elmúlt öt évben nagyon kevés új épület került a piacra, kevés az "A" kategóriás szabad terület, emiatt a legjobb épületek kihasználatlansága 10 százalék alatt van. A nettó bérleti díjak megindultak felfelé, és ez a trend várhatóan a jövőben folytatódik - vélekedett a szakember.

Sikerescég.hu/MTI

Fotó: FreeDigitalPhotos