Jump to content

Szabályoznák a közösségi szállásokat

2015. 08. 20. 10:33

dőbeli korlátozás, hatósági engedélyezés, szigorú adóztatás – a magyarhoz hasonlóan világszerte igyekeznek kordában tartani az Airbnb működését. A szállodaszövetség vezetője szerint a tiltás nem megoldás, azonban szabályozásra szükség van.

Nem megtiltani, hanem szabályozni kellene az egyre népszerűbb online szállásmegosztók, így az Airbnb működését a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint. Niklai Ákos azt mondta: a külföldi társszövetségek felmérése szerint a magánszállások a vendégek 5-10 százalékát csábítják el a szállodáktól. Rámutatott, hogy a magánszállások egyre erőteljesebb turisztikai hasznosítása világjelenség, jelentős turisztikai trend. Ez a szálláskiadási forma ugyanakkor az árnyékgazdaság része, nem világos, milyen szabályok, rendeletek vonatkoznak erre a területre, az adóztatási rend eltérő-e más szállásadási tevékenységtől, vagy megfelelő-e az adózási morál – tette hozzá.

Az Airbnb terjedését a hatóságok részben a hagyományos hotelipar, részben az érintett lakóközösségek nyomására világszerte igyekeznek kordában tartani: hol időbeli korlátozással, hol hatósági engedélyezéssel, hol szigorú adóztatással. Ennek részben oka, hogy az Airbnb tevékenységéből az adott ország költségvetése is csak külön szabályokkal tud hasznot húzni, tekintve, hogy a San Franciscó-i székhelyű cég nem náluk adózik.
Franciaországban idén módosították úgy a törvényt, hogy mindenkinek jogában áll kiadni a saját első lakását évente négy hónapig – Párizsban azonban érvényben van az a 2011-es szabályozás is, amely szerint aki rövid távra kiad egy befektetési célú lakást, annak rendelkeznie kell egy olyannal is, amelynek hosszú távú bérlője van. A szállásadóknak a személyi jövedelemadóban kell bevallaniuk az ebből származó bevételüket, erre most rendkívüli ellenőrzésekkel is ösztökélik őket.

Az Airbnb európai főhadiszállásán, Írországban most épp az adózás miatt áll a bál. A társaság a The Irish Times szerint az elmúlt hetekben kezdte értesíteni ottani szállásadóit, hogy „az adóhatósággal folytatott párbeszéd" értelmében e jövedelmük a normál adózás alá esik, és szíveskedjenek 2014. májusig visszamenőleg befizetni elmaradásukat. A társaság ugyanakkor szeretné, ha rájuk is érvényben maradna az az általános szabályozás, amely szerint a hosszú távra ingatlant bérbeadók évi 12 ezer fontig adómentességet élveznek az ebből származó jövedelemre (sokan ennek tudatában szálltak be a rendszerbe). Az Airbnb arról is értesítette írországi partnereit, hogy tájékoztatja az adóhatóságot ügyfeleinek a vonatkozó jövedelméről.

Sikerescég.hu/VG.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos