Jump to content

Milliárdokat hozott a pénzzel kitömött úszógumi

2015. 11. 09. 21:49

A válság évei alatt nyújtott a életmentő segítséget a tőkére éhes vállalkozásoknak a Széchenyi Kártya Program. Részben ennek köszönhetően a kis- és középvállalkozások által foglalkoztatottak száma már majdnem elérte a kétmillió főt, exportteljesítményük pedig egy év alatt 500 milliárd forinttal nőtt. A cél a közeljövőben, hogy ösztönözni és élénkíteni tudják a bankok vállalati hitelezését, amelyben már 9 pénzintézet vesz részt.

Az elmúlt évtized gazdasági válsága is rámutatott arra, hogy folyamatosan szükség van a hitelezéssel kapcsolatos intézmények és szabályozás újragondolására, fejlesztésére - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Széchenyi Kártya Program ünnepségén Budapesten, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy az elmúlt 13 évben kihelyezett hitelállomány meghaladta az 1500 milliárd forintot.

A tárcavezető a programot működtető Kavosz Zrt. ünnepségén rámutatott: hitelezés nélkül nincs egészséges gazdasági növekedés, a Széchenyi Istvánról elnevezett program mára a vállalkozói hitelezés jelképévé vált.

A programot a kormány évi 4 milliárd forinttal támogatja a költségvetésből kamattámogatás és garancialehívás formájában, ehhez köthetően az éves többlet adóbevétel viszont eléri az évi 40-48 milliárd forintot - emelte ki.

Varga Mihály példaértékűnek nevezte a programban kialakult együttműködést az országos és területi kamarák, a vállalkozói és munkaadói képviseletek, a pénzintézetek és az állam között.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a magyar gazdaság növekedéséhez a kkv-k teljesítménye is hozzájárult, a statisztikai hivatal adatai szerint a szektorban foglalkoztatottak létszáma egy év alatt 44 ezres növekedéssel közel kétmillióra emelkedett. A szektor exportértékesítésének nettó árbevétele 510 milliárd forinttal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a következő időszak egyik legfontosabb feladata a bankok hitelezési aktivitásának ösztönzése, ezen a helyzeten javíthat, hogy 2016 januártól felére csökken a bankadó, 2017-ben pedig újabb csökkenés várható.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy a bankok számára a Széchenyi Kártya a válság idején is ez az egyik legbiztosabb forrásnak bizonyult, amelyet valamennyi kormánnyal működtetni lehetett. A kamara elnöke szerint a program hálózatát az uniós források kihelyezésére is alkalmazni lehetne a kkv-k finanszírozásához.

Ádám Imre, a VOSZ soros elnöke szerint a Széchenyi Kártya Program története folyamatos sikertörténet, a hitelkonstrukciót teljes vállalkozói társadalom megismerte.

Sikerescég.hu/Profit7.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos