Jump to content

Fuldokolnak a bürokráciában a cégek

2016. 01. 19. 21:02

Januártól összességében 30 százalékkal csökkent az ügyintézés ideje, ennyivel gyorsabban bonyolódnak az állam, illetve a cégek és az emberek közötti eljárások. A nagyvállalatok szerint a változások túl kicsik, hogy érezhetők legyenek.

Nincs cég, amely ne sokallná az adminisztrációs terheket, sőt azokat egyenesen a profit elleni támadásnak élik meg. Értik a célt, de nem szeretik – jelentette ki Tálos Péter, a JVSZ elnöke, a szervezet „Fókuszban az adminisztrációcsökkentés" című konferenciáján. Hozzátette, a szövetség szerint a befektetőbarát környezet elsősorban az adminisztráció csökkentésével érhető el. A JVSZ számos javaslatot fogalmazott meg az elmúlt években, s a jövőben részt szeretne venni a munkában. A konferencián részt vevő vállalatvezetők hosszasan sorolták, hogy mi keseríti meg a mindennapjaikat.

Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szerint a bürokráciacsökkentésben történt változások nem jelentősek. Alapjaiktól kezdve kellene kisöpörni régi rendszereket. Néhány apró, de bosszantóan időigényes kötelezettséget említett példaként, így a negyedévente fizetendő 4-5 ezer forint környezetvédelmi termékdíjat. Mint mondta, a cége inkább fizetne évente egyszer 100 ezer forintot, csak ne kelljen foglalkozni vele.

Máriás Attila, a BDO Csoport munkaügyi szakértője szerint azzal kellene kezdeni, ne kampánymunka legyen az adminisztráció csökkentés, hanem egy folyamatos párbeszéd, s szükség volna a jogszabályok mögé tett hatásvizsgálatokra is. Hollandiában például 5 évente átvizsgálják a szabályozást, hogy működőképes-e még.

Nagy Tibor, a a ZF Hungária Kft. cégvezetője szerint az a baj, hogy a változások inkább a kisebb vállalatoknak kedveznek, a nagyobb cégeket nem vették figyelembe a kidolgozásukkor. Ő az áfatörvényt emelte ki, ami nincs átgondolva, s amit el kellene törölni és egy újat írni helyette. Például kifejezetten időigényes egy nagyvállalat számára, hogy eddig csak kétmillió forint áfa tartalom felett kellett a számlákat egyedileg jelenteni, idén azonban már egymilliótól. Ez teljesen szembe megy az adminisztráció csökkentési szándékkal.

Nagy Zoltán , a Phoenix-Mecano Kft. ügyvezető igazgatója ugyancsak rendszerszintű problémára hívta fel a figyelmet. Szerinte az nem jó irány, ha a jogszabályok vagy éppen az adminisztráció csökkentésekor nem differenciálnak, hanem mindenkire egységes szabályokat akarnak rákényszeríteni. Példaként említette az uniós pályázatokhoz kapcsolódó közbeszerzési kötelezettséget. Nem világos számára, de senki számára sem, hogy miért kell közbeszereztetni az innovációt. Pláne ha mondjuk csak egy olyan egyetem van az országban, amelyik részt tud venni benne. Azt pedig csak mellékesen jegyezte meg, hogy egy nagyvállalatnak 40 különböző statisztikát kell jelentenie. Ezek többségének semmi értelme.

 

(Forrás: Sikerescég.hu/VG.hu Fotó: FreeDigitalPhotos)