Jump to content

Motiváltság és forráshiány jellemzi a kkv-kat

2016. 02. 29. 20:06

Csökkent a forrásbevonástól elzárkózó cégek aránya, de a vállalatok továbbra is a vissza nem térítendő és a kedvezményes árazású forrásokat keresik elsősorban. A jelenlegi környezetben olyan finanszírozási termékekkel lehet a kkv-szektor forrásellátottságát és beruházási kedvét javítani, melyek enyhítik a finanszírozási korlátokat. Motivációjuk van a kis-és középvállalkozásoknak, forrásnak viszont híján vannak. Az MFB már a közeljövőben reagál ezekre az igényekre - derül ki a februári MFB Periszkópból.

Javult a magyar vállalkozások pénzügyi helyzete és nőtt a hitelképessége - derül ki a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) havonta megjelenő gazdasági jelentéséből. Az MFB 2015. őszi vállalati kérdőíves felmérése alapján az adatfelvételt megelőző egy évben a megkérdezett cégek csaknem kétharmada hajtott végre valamilyen fejlesztést. A beruházások volumenétől függően eltérő volt a szándékolt és a ténylegesen megvalósult beruházások aránya: az alacsonyabb értékkategóriákban a vártnál több vállalkozás végzett fejlesztéseket, míg a nagyobb összegben beruházni kívánó vállalatok aránya elmaradt a tervezettől. A felmérést megelőző 12 hónapra tervezett és a végrehajtott beruházások mediánja 10, illetve hétmillió forintot ért el. A 2015. őszét követő 12 hónapban a beruházások teljesítménye nagyjából hasonló lehet az előző évihez. Egy év leforgása alatt jelentősen mérséklődött a fejlesztést tervezők aránya a kis- és nagyvállalatok, a kizárólag belföldi piacokra termelő cégek körében, valamint az iparban és a szolgáltató szektorban, ugyanakkor emelkedett a tervezett beruházások összege a mikro- és a kisvállalkozások között is, ami ellensúlyozhatja ezt a tendenciát.

A tervezett beruházások elsődleges célja a hatékonyság javítása, melyet a termelési, szolgáltatási színvonal fenntartása, majd a termelési, szolgáltatási folyamat korszerűsítése követ. Előbbi fókusz legerőteljesebben a kkv-szektor fejlesztéseit jellemzi, állagmegőrzésre leginkább a nagyvállalatok és a szolgáltató cégek fókuszálnak, míg a folyamatok javítására különösen az ipari vállalatok kívánnak koncentrálni.

Az MFB Periszkóp szerint az egy évvel korábbi felméréshez képest 2015. őszre megemelkedett azon cégek aránya, melyek kizárólag saját forrásaikra támaszkodva is képesek fejlesztéseket végrehajtani. A vállalatok összességében ugyanakkor a finanszírozási jellegű akadályok erősödését érzékelik, melyek egy része (például saját forrás hiánya) a forrásbevonás felé tereli a cégeket, míg egy másik csoportja (hitelkínálat, kamatszint) épp ezt a folyamatot vetheti vissza.

- Az MFB felmérését alapul véve az idősorok alakulásából látható, hogy a vállalkozások saját pénzügyi helyzetüket egyre pozitívabban ítélik meg. A 2015 őszi felmérés 84 százalék felett volt a saját helyzetét stabilnak tekintő vállalkozások aránya a felmérés mintájában, ami még a 2011 tavaszi felmérés értékét is meghaladja, a 2012 tavaszi értéket (64,2%)  pedig bőven felülmúlja – közölte Háda Bálint, független elemző. Kifejtette, az is kiderül a számokból, hogy öt éve nemcsak - ha kicsivel is, de - magasabb volt a következő 12 hónapra optimistán tekintő vállalkozások aránya, de most nagyobb a forrásbevonással kivárók hányada. Jóllehet a vállalkozások pénzügyi helyzete javult a gazdasági környezet miatt nem igazán tekintenek a jövőbe. Az elsődleges feltétele a sikeres vállalkozásnak azért a stabil kereslet marad, a vállalkozás ugyanis a termékei értékesítéséből él. Beruházni kedvező feltételek mellet is csak akkor fog, ha el tudja adni a termékeit. Ehhez valószínűleg arra van szükség, hogy a külső fogyasztás és az exportpiacok bizonytalanságai miatt a hazai fogyasztás is tovább stabilizálódjon.

Az elemző úgy véli, természetes a kis-és közepes vállalkozások igénye a vissza nem térítendő források iránt, hiszen az indulást és az első éveket ez mindennél inkább tudja támogatni. Emellett a biztosítékok könnyítésében, a jövő tervezésében, illetve a megfelelő piacok megtalálásával kaphatnak támogatást a kkv-k – szögezte le Háda Bálint.

 

Fotó: FreeDigitalPhotos

(Forrás: Profit7.hu)