Jump to content

Online is készíthetnek meghatalmazást a vállalkozók

2016. 06. 30. 18:32

Már az egyéni vállalkozói ügyekben, többek között a vállalkozói tevékenység megkezdésének vagy megszüntetésének személyesen történő bejelentésével összefüggésben is lehet olyan meghatalmazásokat készíteni, amelyek a Rendelkezési Nyilvántartásba kerülnek bejegyzésre.

A nyilvántartásban több mint 80 okmányigazgatással kapcsolatos ügyben készíthettek meghatalmazásokat az állampolgárok, mostantól ez az egyéni vállalkozók is meghatalmazhatják könyvelőiket, családtagjaikat vagy ismerőseiket hét ügycsoportban – közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH).

Így a meghatalmazottaknak lehetőségük van az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének és megszüntetésének bejelentésére. Az egyéni vállalkozói igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézésben kérhetik az igazolvány kiadását, cseréjét és pótlását, továbbá arról is értesíthetik a hivatalt, ha az okmány elveszett, megsemmisült vagy eltulajdonították. Mindemellett arra is mód van, hogy a meghatalmazott hatósági bizonyítványt kérjen az egyéni vállalkozók nyilvántartásában kezelt adatainkról.

2018-ra teljes e-ügyintézést ígérnek!

A telefonos meghatalmazások készítésének feltétele mindössze egy telefonos azonosító, amely az ország bármely okmányirodájában vagy kormányablakában néhány perc alatt igényelhető. Az azonosító birtokában nem csak telefonon, hanem interneten is készíthetnek meghatalmazásokat az egyéni vállalkozók a rendelkezes.kekkh.gov.hu oldalon, és személyes meghatalmazás-tételre is lehetőség van az ország valamennyi okmányirodai és kormányablak-ügyfélszolgálatán, valamint a postai Agora pontokon.

A KEKKH tájékoztatása szerint a közeljövőben tovább bővül a telefonon intézhető ügyek köre a hatósági erkölcsi bizonyítvány telefonos igénylési lehetőségével. Ez számos álláskereső számára jelent majd könnyebbséget. A hivatal szerint a szolgáltatás iránt várhatóan jelentős érdeklődés mutatkozik majd, hiszen a Webes Ügysegéden tavaly közel 60 ezren igényeltek erkölcsi bizonyítványt, ez volt a legnépszerűbb online intézhető lakossági ügytípus.

(Forrás: piacesprofit.hu; MTI / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)