Jump to content

Minden idők legrosszabb adatai érkeztek

2016. 10. 10. 18:12

Idén július 1-től szeptember 30 - ig 11 306 cég került ki véglegesen a gazdaságból. A korábbi évek hasonló időszakaiban még sosem töröltek ennyi céget. A harmadik negyedéves adat 5,5 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában regisztrált adathoz képest.

Ugyanebben az időszakban 1 814 felszámolási eljárás, 1 664 végelszámolási eljárás és 5 416 kényszertörlési eljárás indult.

Még mindig rendkívül magas a felszámolási eljárások száma, de arányaiban egyre kisebb a felszámolások szerepe” – mondja az Opten szakértője. A kényszertörlések és a hivatalból törlések okozták a magas törlési számokat, ami azt jelzi, hogy a hatósági intézmények újabb hullámban takarítják a renitens cégeket.

Jó hír, hogy mind az alkalmazotti létszám, mind az újonnan alapított cégek száma reményt keltő. A közzétett vállalati alkalmazotti létszámok 7 ezrelékes növekedést mutatnak a második negyedév adataihoz képest, és 2,9 százalékos növekedést az előző év azonos időszakához képest. Az alapított cégek száma pedig 5 916 volt, ami 5,7 százalékkal magasabb előző év azonos időszakánál.

"Összességében még mindig nagyon magas a fluktuáció a hazai cégvilágban, de legalább a fluktuáció szintje állandósulni látszik" – mondta Pertics Richárd.

2016 harmadik negyedévében 13 600 cég ellen indult valamiféle végrehajtási eljárás. Ennek oka lehet kissebb gondatlanság, vagy tényleges likviditási probléma. Ezek mind azt jelzik, hogy a hazai cégeknek a tőkeerősség és az üzleti etika szempontjából van még hova fejlődniük.

(Forrás: sikeresceg.hu; vg.hu; kép: pixabay.com)