Jump to content

Újabb felesleges teher a vállalkozásokon

2016. 10. 18. 08:04

Az Adótanácsadók Egyesülete indokolatlannak és felesleges, újabb bürokratikus tehernek ítéli azt az intézkedést, miszerint a vállalkozásnak be kell jelenteni az adóhatóság felé a könyvelő címét. Az egyesület szerint nem egyértelműek a feltételek, amely várhatóan újabb félreértéseket fog eredményezni. Az eddig vizsgált cégeknél az adóhatóság mulasztási bírságot helyezett kilátásba, ha haladéktalanul nem pótolják a hiányosságot.

Az adóhatóság kialakulóban lévő újabb gyakorlata és az ezt megerősítő írásbeli álláspontja szerint minden vállalkozásnak külön be kell jelentenie a könyvelő címét, ha csak a könyvelőiroda számítógépén van meg a könyvelése.

Az eddigi gyakorlat szerint a mikrovállalkozásoknál jellemzően külső könyvelőirodák készítik el a könyvelésüket, bevallásaikat. A vállalkozások bejelentették az adóhatóságnak, hogy kit bíztak, hatalmaztak meg ezzel. Most azonban a könyvelők meglepetéssel és értetlenül fogadták, hogy az adóhatóság az ellenőrzés során a külső könyvelőt alkalmazó vállalkozónál kifogásolja, hogy nem jelentette be iratőrzés helyének a könyvelőiroda címét. Mulasztási bírságot helyezett kilátásba, ha ezt haladéktalanul nem pótolja a cég. Ezt azzal indokolták, hogy az elektronikusan lekönyvelt bizonylatok – a könyvelés – csak a könyvelő számítógépén találhatók meg.

Van egy kis gond

Amennyiben a vállalkozó eleget akarna tenni az előírásnak, és szeretné bejelenteni a könyvelője irodáját, mint a könyvelési állomány iratőrzési helyét, újabb problémákkal fog szembesülni. Ugyanis a jelenlegi adatmódosító lapon erre nincs egyértelműen értelmezhető lehetősége. Várható, hogy a következő revízióknál vagy a könyvelőnél fognak mindent keresni – a bizonylatokat is és a könyvelési állományt is –, holott a bizonylat iratőrzési helyként nincs bejelentve, vagy a vállalkozásnál keresik az elektronikus könyvelési állományt is, pedig az csak a könyvelőnél található meg.

(Forrás: sikeresceg.hu; Adótanácsadók Egyesülete; kép: pixabay.com)