Jump to content

Valami, ami nem sikerült a svédeknek

2017. 01. 05. 13:34

 
Kísérleti jelleggel két éve Göteborgban bevezették a hat órás munkaidőt, azonban megbukni látszik az elképzelés: a számok azt mutatják, hogy költségek meghaladják a hasznot.

A Volvo otthonának számító Göteborgban két éve kezdtek el kísérletezni azzal, hogy milyen hatással járna a 8 órás munkanap 6 órásra csökkentése. A 68 nővérrel működő Svartedalen öregek otthonában a munkaidő csökkentésével plusz 17 embert kellett felvenni emiatt, ez pedig 12 millió koronás (mintegy 2,2 millió dolláros) extra költséget jelentett a városnak.

A kísérlet indulásakor az intézményvezető nagy reményeket fűzött az új munkarendhez. Akkor úgy nyilatkozott a svéd tévének, hogy szerinte az ápolók és a bentlakó idősek is nyerni fognak a változással, előbbiek több szabadidőt, utóbbiak pedig jobb minőségű ellátást kapnak majd.

A kísérlet - nem túl sikeres - pénzügyi oldaláttól eltekintve, valóban bejöttek a számításai: a dolgozók egészségesebbnek érezték magukat, emiatt látványosan csökkent a kivett betegszabadságok száma. Mindettől függetlenül a város úgy tűnik, nem folytatja tovább a hatórás munkanap kísérletét, miután az túl drágának bizonyult.

Nem Göteborg az egyetlen város, ahol a svédek már kísérleteztek a hatórás munkanap bevezetésével, de egyelőre nincsenek még olyan tervek, hogy a rövidített munkanapot nemzeti szintre kiterjesszék.

Van, ahol bejött

Arról már korábban is hallhattunk, hogy a rendszeres és nagy mennyiségű túlóra nem feltétlenül jelent több, vagy jobban elvégzett munkát, ellenben garantált a dolgozók krónikus fáradtsága és a hibalehetőségek száma is növekszik. Ennek ellenére több európai országban nem ritka az 50 órás munkahét.

"Úgy vélem, hogy a napi nyolc óra munka nem olyan hatékony, mint azt sokan gondolják. Egy bizonyos feladatra koncentrálni napi nyolc órán keresztül óriási kihívást jelent az agynak, ezért rendszeres szüneteket és egyéb, nem a konkrét munkához kapcsolódó időrabló tevékenységeket vagyunk kénytelenek beiktatni, amelyekkel felhígítjuk a munkanapot. A dolog iróniája, hogy mindeközben nehezünkre esik a munkán kívüli életünket menedzselni, mert arra már nem marad megfelelő idő és energia" - foglalta össze Linus Feldt, a Filimundus nevű, stockholmi székhelyű applikáció-fejlesztő cég igazgatója.

A Filimundus csak egy a több száz cég közül, amely nemrég állt át a hatórás munkanapra. A Toyota göteborgi szerviz központja már 13 éve dolgozik hatórás munkarendben és szintén pozitív tapasztalatai vannak. A profit 25 százalékot emelkedett, csökkent a hiányzások száma, a gépek kihasználtsága hatékonyabb és csökkent a rezsiköltség is.

(Forrás: penzugyguru.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)