Jump to content

Uniós támogatással sem megy az üzlet

2017. 02. 10. 15:16


Hantos Zoltán az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere szerint meglepő eredményt mutat az egyik népszerű vállalkozásfejlesztési pályázat nyerteseinek elemzése. A GOP-2012-2.1.1/B kódszámú kiírás 1350 darab nyertes vállalkozásának több mint egy negyede csökkenő árbevételről, 18 százaléka pedig leépítésekről számolt be.

Az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett Komplex vállalati technológia-fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára elnevezésű pályázat népszerűségét jelzi, hogy 2147 darab támogatási kérelem érkezett be a pályázatokat akkor kezelő Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.-hez, mintegy 88 milliárd forint értékben.

A támogatási kérelmek bírálata több szakaszban, 2013 és 2014 folyamán történt, bár azon cégek esetében melyek sikeresen kifogásolták meg az elutasító döntést, még 2015-ben is ítéltek meg támogatást. Összesen 56,82 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatás került odaítélésre, amelyből 50,73 milliárd forint került végül kifizetésre a nyertesek részére.

A nyertes cégek közül 6 darab szűnt meg, 1 darab került bírósági törlés alá, 6 darab felszámolási eljárás alatt áll, 2 darab végelszámolás alatt áll, 1 darab egyéni vállalkozó pedig szünetelteti vállalkozását. Ezen kívül 15 darab olyan céget találtak a vizsgálat során, amelyek átalakulás folytán szűntek meg, tehát ők egy másik cégben folytatták tovább gazdasági tevékenységüket. Mindez azt jelenti, hogy a nyertesek elenyésző része, mintegy 1,18 százaléka nem működött 2015-ben.

Korántsem biztató a helyzet, ha a cégek nettó árbevételének alakulását vizsgáljuk. Az árbevétel tekintetében a 2011. évet tekinthetjük bázisévnek, mert a pályázat benyújtásakor ez volt az utolsó lezárt üzleti év. Ha ennek az évnek az adatait vetjük össze a 2015-ös pénzügyi beszámolók adataival, akkor látható, hogy 366 darab olyan vállalkozás van, amelynek a nettó árbevétele a pályázati támogatás ellenére is csökkent a 2011-es évhez képest. Ez a teljes nyertes vállalkozások 27,1 százaléka.

A mérleg szerinti eredményeket elemezve megállapítható, hogy csak 79 cég zárta a 2015-ös évet veszteséggel, míg a bázisévben ez a szám 88 darab volt, ami kedvező tendenciát mutat.

A pályázatban a nyerteseknek vállalniuk kellett az alkalmazotti létszám megtartását, vagy a támogatással arányos és a 2011-es bázisévet meghaladó személyi jellegű ráfordítás növekedést. 248 olyan céget találtak az értékelés során, melyben 2015-ben kevesebben dolgoztak, mint 2011-ben. Ezeknél a vállalatoknál összességében 2113 munkahely szűnt meg 5 év viszonylatában, így valószínűleg nekik jobban megérte a kevesebb dolgozónak megemelni úgy a munkabérét, hogy a kötelezően vállalt személyi jellegű ráfordítás növekedést hozni tudják.

Összegzésként elmondható, hogy bár nagyon különböző iparágakban és piaci viszonyok között működő vállalkozások nyerték el a pályázati támogatásokat, jó részük nemhogy új munkahelyet nem tudott teremteni, hanem elbocsátásokra kényszerült.

(Forrás: sikeresceg.hu; palyazat.gov.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)